Två studenter på Stockholms universitet kommenterar politik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenter på Stockholms universitet om varför killar och tjejers röstande skiljer sig så mycket åt. Foto: Emmanuel Royer

Unga män och unga kvinnor röstar allt mer olika

Uppdaterad
Publicerad

Könsskillnaderna i partisympatierna ökar, det visar statistik från opinionsinstitutet Verian. Killarna drar allt längre höger ut och tjejerna åt vänster.

– Vi har sett dessa mönster under hela året och det är tydligt att de förstärks snarare än försvagas just nu, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

Att unga män och kvinnor röstar på olika sätt har man sett en längre tid. Men skillnaderna ser under 2023 ut att ha ökat ytterligare. Tittar man på kategorin män 18-29 så visar SVT/Verians decembermätning att Sverigedemokraterna får störst stöd med drygt 28 procent följt av Moderaterna på drygt 21 procent . Samma åldersspann för kvinnor ger störst stöd till Socialdemokraterna på 37 procent följt av Vänsterpartiet på 17 procent.

Staplar över hur unga killar och unga tjejer skulle röstat idag. Foto: SVT grafik

– Det vi ser är ett starkt motstånd mot Sverigedemokraterna och det är en trend som vi sett under året bland unga kvinnor, säger Per Söderpalm.

Per Söderpalm tror att den stora skillnaden i partisympatier hos de unga väljarna beror på hur könen värderar olika frågor. Jämställdhet, skola och sjukvård är frågor som unga kvinnor värderar högt och därför tenderar de att rösta mer på de rödgröna partierna. Bland unga män står frågan om lag och ordning och migration högt.

Enligt SVT/Verians opinionsmätningar blir skillnaderna mellan könen mindre ju äldre ålderskategorier man bryter upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.