Psykologen Siri Helle tror att en anledning till att unga mår sämre är den svenska skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige klättrar på listan över världens lyckligaste länder – varför halkar då ungdomarna efter? Hör psykologen reda ut paradoxen i videon. Foto: SVT

Unga mår sämre än äldre generationer: ”Högre press”

Uppdaterad
Publicerad

Att unga generationer är lyckligare än sina föräldrar och farföräldrar har för många varit en allmän sanning. Tills nu.

Enligt FN:s World Happiness Report har välmåendet bland unga minskat snabbt i stora delar av världen – och på flera håll är de nu olyckligare än den äldre befolkningen.

Nya data visar på ett historiskt skifte i det psykiska måendet för yngre. Enligt FN-sponsrade World Happiness Report som mäter välmåendet i 140 länder har ungas upplevda lycka minskat ”förbryllande snabbt” i vissa delar av världen.

”Kämpar verkligen”

Tydligast är utvecklingen i USA och västra Europa. USA som länge rankats som ett av det lyckligaste länderna i världen har för första gången lämnat topp 20. Anledningen är den ökade psykiska ohälsan bland unga mellan 15-24.

För första gången sedan mätningarna startade är de unga i USA nu olyckligare än äldre generationer.

– Unga personer kämpar verkligen i USA och numera allt mer även runtom i världen, säger USA:s sjukvårdschef Vivek Murthy till The Guardian efter rapporten.

Flera parallella kriser

I Sverige är unga under 30 nu olyckligare än andra grupper i landet och om endast gruppen under 30 hade beaktats hade Sverige hamnat på plats 18 i världen – istället för nuvarande plats fyra.

En orsak kan vara det svenska skolsystemet, visar analyser från bland annat Folkhälsomyndigheten. Enligt psykologen Siri Helle, som driver frågan om psykisk hälsa i skolan, ställs allt högre krav på eleverna.

– På arbetsmarknaden krävs goda betyg för att ta sig fram. Samtidigt har eleverna sämre förutsättningar än någonsin att nå dit, säger hon.

Ökade klyftor, hot om krig, klimatkris och bostadsbrist är andra tänkbara orsaker som lyfts fram.

– Det är något som man sett globalt, att den allmänna samhällskulturen spelar in. Om tilliten eller det sociala stödet eroderar i samhället så påverkar det hur nöjd man är med livet, säger Siri Helle.

Går att vända

Samhällskostnaderna kommer att bli stora om vi inte tar problemen på allvar, menar hon. Men utvecklingen går att vända.

– Det finns flera exempel på insatser som fungerar. WHO rekommenderar framförallt att man ska ge unga kunskap om psykiskt välbefinnande. Sen måste vi också se till att få en fungerande skola.

Världens lyckligaste land

Finland rankas som det lyckligaste landet för sjunde året i rad i FN:s World Happiness Report.

Sverige avancerar för andra året i rad och ligger nu på fjärde plats.

Här är hela topp tio:

1. Finland

2. Danmark

3. Island

4. Sverige

5. Israel

6. Nederländerna

7. Norge

8. Luxemburg

9. Schweiz

10. Australien

Välmåendet bland 15-24-åringar minskade mellan åren 2006 och 2022 i USA, västra Europa, Mellanöstern, Australien, Nya Zeeland, Nordafrika och Södra Asien sedan 2019. I andra delar av världen ökar välmåendet bland unga.

Rapporten bygger på Gallup-undersökningar där befolkningarna svarat på frågor och skattat sin egen, självupplevda lycka, på en skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.