Foto: TT Nyhetsbyrån

Uppgifter: Januaripartierna överens om generösare permitteringsregler

Uppdaterad
Publicerad

Januaripartierna kommer att presentera nya regler för korttidspermitteringar senare i dag, erfar SVT Nyheter.

Mycket tyder på att partierna hörsammat de krav på generösare ersättning som framförts från flera håll.

Samtidigt sade statsminister Stefan Löfven så sent som förra veckan att det inte är aktuellt med heltidspermitteringar.

Uppdatering: Klockan 16 i eftermiddag har Magdalena Andersson (S) kallat till pressträff.

Nuvarande system med korttidspermittering innebär att arbetsgivarens personalkostnader när anställda permitteras minskar med upp till 50 procent medan staten står för resten. En anställd kan med nuvarande regel permitteras max 60 procent – men ändå behålla cirka 90 procent av lönen.

Coronapandemin

Men från olika håll har det höjts röster om att permitteringarna borde vara ännu mer generösa gentemot företagen. Förslaget är att arbetsgivare bör kunna permittera anställda uppemot 80 eller 100 procent, där det sistnämnda kallas heltidspermittering.

LO och Svenskt Näringsliv: ”Inför heltidspermitteringar”

LO vill införa möjlighet till heltidspermittering en kortare tid, med samma fördelning av kostnader som i dagens system. Svenskt Näringsliv är inne på samma spår och har föreslagit ett utökat åtgärdspaket på 200 miljarder kronor för heltidspermitteringar.

Även oppositionspartiernas åsikter är tydliga.

Moderaterna krävde för en vecka sedan att stödet till korttidsarbete skulle utvidgas så att det blir möjligt att heltidspermittera. Kristdemokraterna har framfört ett krav på permittering upp till 90 procent och Sverigedemokraterna vill se möjlighet till permittering på 100 procent och att staten ska ta hela kostnaden.

Vänsterpartiet har valt ett annat fokus och drivit på att företag som tar del av permitteringar inte samtidigt får dela ut större vinster till sina aktieägare.

Dessutom har många företag själva larmat om att de går på knäna och är oroliga för sin överlevnad.

Heltidspermitteringar inte aktuellt enligt statsministern

Men i en intervju med facktidningen Arbetet den 7 april, säger Stefan Löfven att det i nuläget inte är aktuellt med heltidspermitteringar.

– Man måste betänka att det här är betydligt kostsammare än vår första beräkning, eftersom det är så många fler som omfattas än vad vi kunde förutse, säger statsministern till tidningen.

Exakt vad dagens besked kommer innebära för korttidspermitteringsreglerna är ännu inte bekräftat.

Korttidspermitteringar vs heltidspersmitteringar

Korttidspermittering innebär att staten tar en del av kostnaden för anställda som tillfälligt går ner i arbetstid på grund av arbetsbrist. I Sverige täcker det just nu upp till 50 procent av arbetsgivarens personalkostnader.  En anställd kan gå ner till som mest 40 procents arbetstid – men ändå behålla cirka 90 procent av lönen.

Heltidspermittering innebär att det ska finnas möjlighet att täcka arbetsgivarens kostnader även för arbetstagare som inte har några arbetstimmar alls under en kalendervecka, det vill säga inte längre ha en gräns på 40 procents arbetstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet