I februari nästa år ska de utredande myndigheterna rapportera till socialminister Lena Hallengren (S) om sina slutsatser, erfar SVT Nyheter. Foto: Christine Olsson/ Marcus Ericsson/TT

SVT erfar: Efter långvarig kritik – regeringen ska utreda ungdomsvården

Uppdaterad
Publicerad

Bristande rättssäkerhet, kränkningar och våld både mot unga och personal. Efter långvarig kritik vill nu regeringen gå till botten med missförhållandena inom vården av barn och unga på så kallade HVB-hem och sluten ungdomsvård. Därför kommer man nu att ge Statskontoret och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i uppdrag att göra en stor översyn, erfar SVT Nyheter.

Det har under en längre tid förekommit kritik både mot HVB-hemmen, där barn och unga kan placeras efter beslut av Socialtjänsten eller genom lagen om vård av unga, och mot Sis-hemmen, som drivs av Statens institutionsstyrelse och är en form av sluten ungdomsvård.

Flera myndigheter har påpekat brister, och därför vill regeringen nu göra en stor översyn av hur verksamheten fungerar.

Erfar: Beslut på torsdag

Det formella beslutet ska tas på regeringssammanträdet på torsdag, erfar SVT Nyheter. Granskningen ska gälla både hem som drivs av eller upphandlats av kommunerna, och de statliga Sis-hemmen. Statskontoret och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får i uppdrag att reda ut hur ungdomsvården fungerar.

Färdigt i februari 2020

Målet är bland annat större trygghet för barn och unga och en bättre arbetsmiljö för de anställda. Uppdraget väntas också innebära en genomgång av hur Statens Institutionsstyrelse fungerar. I september ska man delrapportera och i februari nästa år ska man rapportera till socialminister Lena Hallengren (S) om sina slutsatser.

Ungdomsvården:

I december 2018 fanns ungefär 12.000 vårdplatser på HVB-hem och 700 vårdplatser på Sis-hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.