Ulf Kristersson (M) står och pratar vid ett podium framför en blå bakgrund med Sverige- och EU-flaggor i Regeringskansliets pressrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn med utländsk bakgrund går i lägre grad i förskolan och det påverkar barnens språkutveckling negativt, menar statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Regeringskansliet

Regeringen ska utreda obligatorisk språkförskola

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning om obligatorisk språkförskola och språkkrav för förskolepersonal. De vill även se över ett tak på storleken för barngrupper i förskolan.

– Många barn talar inte svenska hemma, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen tillsätter en utredning om obligatorisk förskola för barn som har bristande kunskaper i svenska.

– Många barn med utländska föräldrar talar inte svenska hemma och kanske dessutom bor i ett segregerat område. Det är en uppenbar risk att de kommer till skolan med sämre språkförutsättningar, säger Ulf Kristersson under en pressträff.

Enligt Kristersson riskerar det inte bara att påverka resultaten i svenska, utan även andra ämnen.

– Då sjösätter man tidigt stora nackdelar för barn som gör att en del kommer att gå ut nian utan betyg för att komma in på gymnasiet, säger han.

Utredningen kommer också att titta närmare på krav på närvaro för förskolebarn, samt överväga att införa sanktioner om föräldrar inte tar sina barn till förskolan.

Språkkrav för förskolepersonal

Utredningen kommer även kolla på språkkrav för förskolepersonal.

– För att förskolan ska kunna bidra till en bra språkutveckling hos de här barnen måste barnen mötas av personal som talar bra svenska, säger Lotta Edholm (L).

I uppdraget kommer det även att ingå att kolla på vilka konsekvenser ett språkkrav får för möjligheten att rekrytera personal.

Barngrupper ska inte vara för stora

Regeringen vill även utreda en reglering för att säkerställa att barngrupperna i förskolan inte är för stora.

I dag är många barngrupper större än vad Skolverket rekommenderar, säger Lotta Edholm.

– Det är alldeles uppenbart att alla kommuner och fristående huvudmän inte tar sitt ansvar när det gäller detta.

Utredningens förslag ska redovisas senast den 15 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.