Jonas Attenius utanför stadshuset i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) berättar om varför han tycker att språktesten är viktiga i förskolan. Foto: Andreas Varas

Göteborg inför språktest för personal i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen röstade Göteborgspolitikerna ja till att införa ett språktest för nyanställd personal i förskolor i kommunen. Ett förslag som varit under utredning i flera år.

– Vi kan inte sitta på läktaren när segregationen går i arv, säger Blerta Hoti (S), kommunalråd med ansvar för förskola i Göteborg.

Det rödgröna styret i Göteborg väljer nu att införa digitala språktest för förskolepersonal i kommunen. Ett förslag som får medhåll från högersidan, även om ett par av oppositionspartierna önskat att förslaget skulle kartlägga även befintlig personal. Men så är inte det upplägg som idag röstats igenom med majoritet.

– Det är i förskolan man lägger grunden för det svenska språket, säger Jonas Attenius (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Ska vara som ett klassiskt svenskaprov

Testet ska vara en form av digitalt prov som testar hörförståelse, läsförståelse och skrivförmåga för nyrekryterad personal, men exakt hur det är utformat är ännu inte bestämt då upphandling av test ännu inte är klart. Enligt Jonas Attenius (S) vill man ha testet klart så snart som möjligt och han får medhåll av partikollegan.

– Det ska vara ett klassiskt prov i det svenska språket och vi hoppas ha ett test klart i januari, säger Blerta Hoti (S).

Finns redan i Botkyrka

Språktest för nyrekryteringar i förskolan finns redan i Botkyrka kommun men enligt socialdemokraterna i Göteborg blir det inte en identisk modell av deras test som man kommer att använda sig av – utan man jobbar på att ta fram en egen variant.

– Vi kan inte sitta på läktaren när segregationen går i arv, den måste brytas. Alla barn har rätt till språkutveckling. Det handlar om att stärka barnen till starka och trygga individer, säger Blerta Hoti (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.