Efter avsläöjanden om CIA-kopplingar gjordes razzior mot Crypto AG:s lokaler i Schweiz Foto: Alexandra Wey, AP / TT

Uppgifter: Sverige avbokade ministerfirande med Schweiz efter konflikt om kontroversiellt krypteringsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Schweiz utrikesministrar skulle ha firat hundra år av diplomatiska förbindelser. Men mötet har ställts in, till följd av en konflikt kring ett kontroversiellt företag som tillverkar krypteringsutrustning. Det uppger den schweiziska tidningen Sonntagsblick. Sveriges ambassad och schweiziska UD bekräftar delar av uppgifterna för SVT.

Enligt tidningen skulle en festmiddag ha ägt rum i Stockholm den 15 oktober där Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) och hennes schweiziska motsvarighet Ignazio Cassis skulle fira ländernas hundraåriga diplomatiska förbindelser.

Men mötet mellan ministrarna har ställts in.

Enligt tidningen, som hänvisar till ”välinformerade källor”, handlar det om efterspelet till avslöjandena av härvan kring bolaget Crypto AG. Bolaget drevs i många år från Schweiz under ledning av svensken Boris Hagelin. Men flera avslöjanden har under de gångna åren visat att bolaget i själva verket ägdes av amerikanska CIA och dess västtyska motsvarighet BND – och att man byggt in bakdörrar i sina maskiner som gjorde det möjligt för CIA att knäcka andra länders kryptering.

Skandalen har väckt stor uppmärksamhet i Schweiz. Crypto AG styckades upp 2018 och den internationella verksamheten ingår i dag i ett nytt bolag med  svenska ägare. Detta bolag har under sommaren fått exportförbud av schweiziska staten, och åklagare utreder misstankar om att det ska ha förekommit osanningar i tidigare ansökningar om exporttillstånd.

Exportförbud bakom

Efter exportförbudet startade också schweizisk åklagare en utredning och beordrade en razzia mot bolagets lokaler. Där beslagtogs utrustning som nu hålls inlåst. Detta innebär i praktiken att Sverige och andra länder inte längre kan få tillgång till avgörande programvara för cybersäkerhet, och det ska i sin tur vara skälet till att Sverige nu ställt in firandet.

– Man kan fråga sig varför Sverige agerar för att hjälpa ett företag med 80 anställda i Schweiz. Man kan anta att svenskarna är oroliga för att avgörande algoritmer ska hamna i orätta händer, säger den schweiziska undersökande journalisten Kurt Pelda på Tamedia, som också undersökt affären.

Det nuvarande företaget, Crypto International, har tillbakavisat alla anklagelser om att ha gjort något olagligt, och nekar till att ha kännedom eller kopplingar om Crypto AG:s kritiserade agerande. Den schweiziska regeringen har uppgett att exportförbudet kommer att kvarstå tills åklagarens utredning är avslutad.

SVT söker de inblandade parterna.

Bekräftar att mötet ställts in

Schweiziska utrikesdepartementet bekräftar i en kommentar till SVT att ”ett möte på utrikesministernivå var planerat” för att fira de hundraåriga diplomatiska relationerna. Men ”enligt aktuell information kommer detta möte inte att hållas”.

Till Tamedia och SVT har Sofia Karlberg vid Sveriges ambassad i Bern skickat en skriftlig kommentar där hon skriver att det i nuläget inte finns några planer på ett besök av utrikesminister Cassis i Stockholm.

Hon skriver också apropå företaget Crypto att Sverige ”är bekymrat över åtgärder som hotar bolagets existens och vars grunder inte har klargjorts”.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.