Författaren och journalisten Magnus Sandelin har länge granskat jihadismen i Sverige. I somras sökte han kontakt med jihadister i sociala medier med hjälp av en falsk identitet. Han utgav sig för att vara en svensk radikaliserad muslim intresserad av att hjälpa terrorgruppen IS med propaganda eller på annat sätt. Han fick snart kontakt med en kvinna på Facebook, som enligt egen uppgift befann sig i Irak.
– Ganska snart så uppmanar hon mig att skaffa ett konto på Telegram istället. Det är en meddelandeapp där man chattar med varandra och som är känd för sin starka kryptering, berättar Magnus Sandelin.
Efter några veckor fortsätter deras diskussion på Telegram. Där förklarar den irakiska kvinnan att hon arbetar för IS.
– Jag frågar henne om det finns något man kan göra om man är i Sverige? Till exempel med propaganda via internet, berättar Magnus Sandelin.
”Peka ut potentiella måltavlor”
Kvinnan sätter honom i kontakt med en man som enligt henne arbetar med att rekrytera personer utifrån till det så kallade Kalifatet. Magnus Sandelin börjar chatta med mannen, som utger sig vara från IS, och det dröjer inte länge förrän han kommer med ett konkret förslag på hur Magnus Sandelin kan hjälpa till. Han vill att den svenske ”jihadisten” pekar ut potentiella måltavlor för ”uppdrag”.
– Han vill att jag ska peka ut platser i Sverige där det finns många ”otrogna”, säger Magnus Sandelin.
”Planerar ni uppdrag i Sverige, min bror?”, frågar Magnus Sandelin i chatten.
”Ja, bror. Bröderna planerar, vi behöver hjälp”, svarar mannen.
Vänder sig till Säpo
Magnus Sandelin avbryter kontakten. Istället vänder han sig till den svenska säkerhetspolisen med informationen.
– Ja, jag kände att det var min skyldighet. Sitter jag på information om att någon eller några i Irak sitter och funderar på att attackera Sverige eller samla in information om platser man kan attackera i Sverige då vill inte jag hemlighålla det för mig själv, utan då tycker jag att Säpo ska känna till detta, säger han.
Frågan är om det verkligen är IS som Magnus Sandelin haft kontakt med på nätet. Tillsammans med Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren återupplivar han den fejkade ”jihadisten” för att se om det går att få reda på mer om vilka som ligger bakom. Och det dröjer inte länge förrän han återigen får svar.
Säpo vill inte säga hur allvarligt man ser på uppgifterna, eller om man tror att det verkligen är IS som ligger bakom.
”Vi kan inte uttala oss om eventuella operativa ärenden eller åtgärder”, meddelar Säpos presstjänst.
”Högst troligt att det är IS”
För att få veta mer tar vi därför kontakt med andra kvalificerade källor. Israel anses i underrättelsevärlden ligga långt fram när det gäller kunskap om IS, och vi vänder vi oss till ICT, International Institute for Counter Terrorism, utanför Tel Aviv. Institutet tillhör de världsledande inom terrorforskning och vi får träffa forskare som arbetar med att följa och infiltrera terrorgrupper som IS i sociala medier.
Hur stor är risken att det rör sig om IS i det här fallet?
– Jag skulle säga att det är högst troligt. Hela strukturen ser äkta ut. Sättet som de först startar rekryteringen via social nätverk som Facebook och sedan hänvisar dig till Telegram, det är så det oftast går till i sådana här organisationer. Det ser verkligen ut som IS men vi är inte 100 procent säkra, säger en av forskarna, som av säkerhetsskäl vill vara anonym.
Även om det inte går att vara säker på att det är IS som ligger bakom uppmaningen att peka ut potentiella terrormål i Sverige så anser forskaren vid ICT att man måste ta uppgifterna på allvar.
– Det är inte första gången, inte andra och definitivt inte sista gången som de gör det här. Vi måste definitivt ta det på allvar, säger han.