– Jag har haft ett långt samtal med henne där jag påpekade att det är allvarligt att hon inte vill komma, säger Eriksson.
Men han säger att utskottet är överens om att försöka övertyga henne att komma trots allt. Det var tänkt att hon skulle frågas ut den 10 april om vad regeringen gjorde när statliga Vattenfall fick klartecken att köpa nederländska Nuon för 89 miljarder kronor netto 2009, en affär som sedan dess kritiserats hårt.
Inget tvång
Det är väldigt konstigt att Maud Olofsson tackar nej till KU, anser Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.
– Svenska folkets representanter i riksdagen vill ju höra Maud Olofsson, men det nekar hon dem.
I ett brev till KU skriver Olofsson att det skulle vara svårt, så här fem år efteråt, att svara på alla frågor. Hon har inget att tillägga.
I en intervju med TT nyligen sade Olofsson att hennes förtroende för KU är mycket lågt och att hon inte litar på att granskningen kommer att bli rättvisande.
– Det är förvånande, säger Magnus Isberg, statsvetare, grundlagsexpert och tidigare kanslichef i KU, om Maud Olofssons nej.
Han säger att det inte finns några formella regler som tvingar ens sittande statsråd att infinna sig i KU.
¬ Utskottet eller riksdagen har inga möjligheter att tvinga någon, inte ens statsråden, att komma, säger Isberg.
Brukar komma
Men den konstitutionella praxis som utvecklats innebär att tidigare eller sittande ministrar kommer.
– Det får väl anses ganska rimligt att den som står under granskning medverkar till att den kan genomföras på ett så bra sätt som möjligt. Och det borde ligga i dennes intresse, säger Isberg.
Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar att Olofsson inte behöver komma, det är upp till henne.
– Jag har som regeringschef det samlade ansvaret att uppträda inför KU och kan svara på alla frågor, säger han.