Ursula von der Leyen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om uppgifterna som framkommit i dokumentläckan. Foto: Vlada Cakic/SVT

Ursula von der Leyen om rysk spionfond: ”En hybridattack”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska statsfonden har slussat in miljoner kronor till Sverige och Europa – som bland annat gått till påverkansoperationer och desinformation. Nu reagerar EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, på avslöjandet.

– Vi måste ta det här på största allvar, säger hon till SVT Nyheter.

Fonden Pravfond har nära band till rysk underrättelsetjänst. Genom ett nätverk med avdelningar i olika länder har tiotals miljoner kronor betalats ut de senaste åren.

Dokument, som SVT har tagit del av i ett internationellt samarbete, avslöjar att pengarna bland annat har gått till advokatarvode för en rysk vapenhandlare och en FSB-agent som dömdes för ett högprofilerat mord i Berlin.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, ser allvarligt på det som kommit fram.

– Det här är ytterligare ett bevis på att Ryssland försöker manipulera information och påverka vårt samhälle. Vi kallar det sedan många år för hybridattacker mot vår demokrati, mot vårt samhälle, säger hon till SVT Nyheter under en pressträff i Sverige.

”Vi skapar en sköld”

Ursula von der Leyen vill att EU-länderna ska samverka genom att samla den kompetens som finns för att motverka desinformation och informationspåverkan.

– Mitt förslag är att vi skapar en sköld för demokratin, säger von der Leyen.

I Sverige har Ryska riksförbundets ordförande Lioudmila Siegel varit frontperson för Pravfond. Hon har lämnat Sverige för Ryssland och har inte gått att nå för en intervju.

Siegel har i sin tur rapporterat till chefen för de nordiska länderna, Vladimir Pozdorovkin – en utpekad officer i den ryska underrättelsetjänsten SVR.

Ryska riksförbundet, Rurik, har fått omkring tre miljoner kronor i svenska statsbidrag de senaste tio åren. Samtidigt har Rurik, och föreningar knutna till förbundet, fått omkring en miljon kronor från Pravfond. Statsbidragen till Rurik stoppades förra året.

Om dokumentläckan

Danska DR har tagit del av dokumenten om Pravfond från en europeisk underrättelsekälla och sedan delat vidare materialet med SVT Nyheter och Göteborgs-Posten i Sverige.

I samarbetet ingår också: Le Monde (Frankrike), The Guardian (Storbritannien), Der Spiegel (Tyskland), Paper Trail Media (Tyskland), ZDF (Tyskland), NRK (Norge), YLE (Finland), Delfi (Estland), Re:Baltica (Lettland), Knack (Belgien) och Der Standard (Österrike).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.