Päivi Nevala, ministerråd för Finlands ambassad, vänster, och Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA, höger, fick delta vid röstningsprocessen i Washington USA. Senatens majoritetsledare Chuck Schumer välkomnade ambassadörerna. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA godkänner Sveriges Natoansökan – sju länder kvar

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt stod det klart, USA godkänner Sverige och Finlands natoanslutning. Sju medlemsländer i försvarsalliansen kvarstår att godkänna.

– Det är väldigt tillfredsställande. Det är bara väldigt positivt för Sverige och visar på ett förtroende både för Sverige och Finland, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Efter en över tre timmar lång debatt röstade de amerikanska senatorerna ja till att ratificera Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i försvarsalliansen Nato. Beskedet kom en stund efter midnatt under natten mot torsdagen, svensk tid.

Ann Linde beskriver det som en ”stor framgång”.

– Det är det största och viktigaste landet i Nato så självklart spelar det stor roll. Nu är det bara sju länder kvar som inte har ratificerat, det har aldrig gått så snabbt, säger hon.

”Väldigt tillfredsställande”

Beslutet välkomnas av statsminister Magdalena Andersson (S).

”I dag har den amerikanska senaten ratificerat Sveriges och Finlands anslutning till Nato. Det starka, partiöverskridande stödet och den snabba omröstningen till stöd för att våra länder går med i alliansen är djupt uppskattat. Tack!”, skriver Andersson på Twitter.

Utrikesministern betonar att det krävts mycket arbete, där diplomater och ministrar besökt USA.

– Vi har understrukit hur viktigt det var, med tanke på den oerhört spända säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde, att det blev en snabb ratifikation, säger Linde.

– Att de bestämt sig för att göra ratifikationsprocessen i rekordfart känns väldigt, väldigt tillfredsställande.

Ländernas båda USA-ambassadörer, Karin Olofsdotter och Mikko Hautala, var inbjudna att följa processen direkt i senaten.

Ett fåtal republikanska senatorer hade på förhand meddelat att de inte tänkte rösta ja, men i övrigt har stödet hela tiden varit stort bland demokrater och republikaner i båda kamrar. Till slut blev röstsiffrorna 95 ”ja” mot 1 ”nej”, där republikanen Josh Hawley från Missouri stod för nejrösten.

23 länder har sagt ja

Med USA har 23 av 30 Natoländer godkänt Sveriges och Finlands ansökan. Bland annat Turkiet, som länge opponerade sig mot ansökningarna, har ännu inte sagt ja.

Sverige och Finland kommer inom kort träffa representanter från Turkiet inom ramen för överenskommelsen gällande Nato mellan länderna, bekräftar Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.