Hot på svenska Facebook-konton kan inte leda till åtal. Foto: TT/SVT

USA-lag hindrar svensk polis från att utreda hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Trots att svensk polis regelbundet begär ut information från Facebook om brottsliga handlingar kan de aldrig få information om brott som berör hets mot folkgrupp. ”Det är ingen idé att ställa frågan”, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie och it-brottsspecialist.

De senaste siffrorna som polisen sammanställt visar att myndighetens nationella operativa avdelning mellan 1 december 2013 till och med mitten av november 2014 begärde ut information av Facebook i 402 ärenden. Facebook delade med sig av sin information i 360 av fallen och av de 402 förfrågningarna berörde närmare 180 brott det som i folkmun kallas för ”näthat”.

– Då kan det vara ofredande, sexuellt ofredande, olaga hot och förtal. Och så får man komma ihåg att alla de här brotten har olika grader av brottslighet, allt från normalgraden till grova, säger kriminalkommissarie och it-brottsexperten Bosse Norgren.

Frågar aldrig om hets mot folkgrupp

Men svenska polisen ställer aldrig frågor till Facebook om det som berör hets mot folkgrupp.

– Det handlar om det som kallas dubbelstraffbarhet, vilket innebär att det som är brott i Sverige också måste vara det i USA för att Facebook ska lämna ut information till oss. Till en början frågade vi för att testa systemet, men sedan 2013 har vi lärt oss att det inte är någon idé. Det är meningslöst.

”Deras yttrandefrihet mer vidsträckt”

Hets mot folkgrupp är inget brott i USA, säger Anders Ahlqvist. Han nämner pastorn Terry Jones i USA som bränt koraner som ett exempel på det som hade varit brottsligt i Sverige, men som inte är det i USA.

– Deras yttrandefrihet är mycket mer vidsträckt. Vi som har jobbat länge med det här har lärt oss och accepterat att vi inte får ut information som rör hets mot folkgrupp.

Trots att Facebook har servrar på bland annat svensk mark räcker inte det för att få sociala medie-jätten att dela med sig av informationen. 

– Det finns ett rättsfall där Belgien försökte få Yahoo att lämna ut information med hänvisning till att företaget hade servrar på Irland, men slutsatsen blev att det handlar om var företaget har sitt säte. Vi har prövat det där med åklagarmyndigheten. Det finns inget sätt att kräva ut information med hänvisning till var servrarna finns.

”Varje land har intresse för egen lagstiftning”

Anders Ahlqvist tror inte att det kommer gå att få information om fall som berör hets mot folkgrupp utan att amerikansk lagstiftning förändras. Han tycker också att det är viktigt att tänka på att varje land värnar om sin lagstiftning.

– Myndigheterna i Thailand vill ha information från svensk polis för att någon skrivit att thailändska kungen har stor näsa, vilket är ett grovt brott i Thailand. Det tycker inte vi, så man får ha viss förståelse för att varje land har eget intresse för sin lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.