Det var den 31 maj som ett stort antal poliser slog till mot fildelningsnätverket The Pirate Bay i en razzia på ett tiotal platser i landet. Tre av huvudmännen bakom sajten greps och ett flertal servrar togs i beslag.
Redan från början kunde Rapport avslöja att tillslaget gjordes efter påtryckningar från regeringen i USA. Justitieminister Thomas Bodström har dock konsekvent förnekat att han pressat polisen att agera mot Pirate Bay.
Bodströms närmaste man, statssekreterare Dan Eliasson, förnekade dagen efter razzian att Vita huset överhuvudtaget hört av sig till den svenska regeringen om Pirate Bay.
Hollywoodlobbyn pressade
Att Dan Eliasson varit djupt engagerad i det enskilda ärendet visar dokument som SVT i dag kan visa. Dokumenten bekräftar även att USA pressat regeringen hårt att agera mot Pirate Bay.
Eliasson fick i mars ett brev från John G Malcolm, ordförande för Hollywoodlobbyns mäktiga upphovsrättsorganisation MPA.
I brevet påminde Malcolm om ett möte som Malcolm och Eliasson hade i oktober 2005 för att diskutera problemen med fildelning. Malcolm uttryckte oro för att ”Sverige förefaller ha blivit en fristad för internationell piratverksamhet”.
Malcolm påminde att den amerikanska ambassaden ”enträget bett Sveriges regering att agera mot Pirate Bay” och bad slutligen Eliasson att ”utöva ert inflytande för att få de rättsvårdande myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder mot Pirate Bay”.
Vidta åtgärder
Eliasson skickade den 10 april ett svar till MPA och John G Malcolm. I brevet, som SVT kan visa, berättade Eliasson om regeringens uppdrag till åklagare och polis att skärpa kampen mot upphovsrättsbrott och att regeringen förväntade sig omedelbara resultat.
Eliasson skrev även att han skulle följa den svenska polisens agerande mot fildelare noga och att han, om det behövdes, inte tvekade att vidta åtgärder för att öka polisens effektivitet.
Någon gång i våras kallade Eliasson överåklagare Sven-Erik Alhem till ett möte om fildelning. Under mötet diskuterades inte bara fildelning i stort, utan även det enskilda ärendet Pirate Bay.
-Dan Eliasson var intresserad av att veta hur handläggningen (av Pirate Bay), hur den gick i Sverige, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.
Pirate Bay var en stor sak i departementet, inte bara på tjänstemannanivå.
-Ja, alltså Pirate Bay var det stora ärendet som fanns på upphovsrättssidan och det var ju det som hade föranlett, som jag förstod det, kontakterna från USA om att man var bekymrad över läget, säger Sven-Erik Alhem.
Var även Thomas Bodström medveten om de här sakerna?
-Ja, det vet inte jag. Men jag utgår från att det förhöll sig så.
Pirate Bay prioriterat
Alhem tog upp handläggningen av Pirate Bay med Riksåklagaren, Fredrik Wersäll. Efter mötet får kammaråklagare Håkan Roswall, som tidigare utan framgång utrett Pirate Bay, veta att upphovsrättsbrott ska prioriteras. Pirate Bay hamnar överst i högen av ärenden.
Den 7 april kallas Roswall till justitiedepartementet där två tjänstemän närstående statssekreterare Dan Eliasson förklarar för Roswall vad som egentligen står på spel.
-I det sammanhanget nämndes det hot om svartlistning inom ramen för WTO och sånt, att sådana hot hade framförts från den amerikanska regeringen till den svenska regeringen, säger Håkan Roswall till Rapport.
Tjänstemännen som lämnade uppgifterna visste att Roswall utredde Pirate Bay, men hävdade att mötet inte var en påtryckning. Roswall fick veta att den information han fick inte fick uppfattas som en styrning.
-Det framhölls väldigt noga att jag absolut inte fick uppfatta den information som jag fick som någon sorts styrning om vad jag skulle göra eller inte göra, säger Håkan Roswall.
En och en halv månad senare, den 31 maj, beordrar kammaråklagare Roswall tillslaget mot Pirate Bay.
Eliasson bekräftar
Och i dag bekräftar statssekreterare Dan Eliasson för Rapport uppgifterna om att Sverige utsatts för hot om handelssanktioner.
-Jag vet att USA har synpunkter på effektiviteten i vårt system när det gäller upphovsrätt. Och om inte Sverige och andra länder följer sina internationella åtaganden så finns det sanktionsmekanismer i USA, det vet jag. Och det har påtalats från amerikansk sida.
Har justitieministern varit informerad om att du och dina underställda i upprepade kontakter diskuterat det enskilda och pågående ärendet Pirate Bay med dels myndighetsföreträdare, dels lobbyorganisationer?
-Ja, han har fått övergripande information om att det finns kritik mot Pirate Bay och att polisen jobbar med den frågan.
Ministerstyre – så säger lagen
I regeringsformen kapitel 11 § 7 finns lagtexten som förbjuder politisk styrning av enskilda fall:
”Ingen myndighet, ej heller riskdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma, hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag.”
I förarbetena till lagtexten nämns även informella kontakter mellan regeringen eller dess kansli och myndigheterna:
”I sådana enskilda ärenden som ligger inom ramen för 11 kap.§ 7 regeringsformen måste regeringen via sina tjänstemän, liksom hittills, självfallet iaktta mycket stor försiktighet i sina kontakter med myndigheternas tjänstemän.”