Debatten mellan Johanna Thurdin (MP) och Hans Forsberg (C) leddes av Pierre Ragnehag SVT. Foto: SVT

Ute efter samma byte efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Det är ju valdag på söndag – vi har träffat två segervissa politiker i Sundsvall som bägge är ute efter samma byte, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Sittande kommunalråd Peder Björk (S) vill gärna fortsätta samarbetet med Vänsterpartiet och Centerpartiet, medan oppositionsrådet, moderaten Jörgen Berglund, inser att ett maktskifte i Sundsvall är utom räckhåll om inte allianspartierna kan locka tillbaka Centerpartiet till den borgerliga sidan. Helst också Miljöpartiet.

– Jag kan inte se att vi kan bilda majoritet själva, moderater, kristdemokrater och liberaler, säger moderata oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Val 2018 – #dinröst

S vill har kvar C

– Samarbetet med Centerpartiet och Vänsterpartiet har fungerat bra under den här mandatperioden, och vi vill gärna se en fortsättning på det, säger samtidigt Peder Björk, socialdemokratiskt kommunalråd i Sundsvall.

Ett guldläge för både MP och C som efter senaste valet har vardera fyra mandat i kommunfullmäktige i Sundvall.

Och partiernas företrädare tycks medvetna om sitt värde.

– Vi har sagt att vi kan samarbeta med alla partier där vi kan få inflytande för vår politik, säger Hans Forsberg (C).

Miljöpartiets Johanna Thurdin formulerade saken så här under SVT:s valduell häromdagen:

– Vi har ju egentligen aldrig trott på blockpolitiken, men de som gillar vår politik ska så klart rösta på oss, och då ska vi försöka genomföra den i samarbete med olika partier, säger hon.

Stängt till SD

Samtidigt slår Thurdin (MP), i likhet med Forsberg (C), fast att samarbetstankarna inte gäller Sverigedemokraterna, som ser ut att bli fortsatt isolerade i kommunfullmäktige. Inget av de övriga partierna säger sig vilja ha ett samarbete med SD.

Öppna för alla, alltså – både MP och C kan lugnt sitta stilla i båten och bara vänta att valvinnaren lockar till förhandlingar.

Samarbetade tidigare

Förra mandatperioden, 2010 till 2014, ingick både Miljöpartiet och Centerpartiet i den borgerliga koalition som styrde Sundsvall. Men det kom att bli en ovanligt stökig tid i Sundsvallspolitiken.

Majoriten var knapp, och när Ingrid Möller, Miljöpartiet, valde att gå emot både sitt parti och koalitionen, ja då föll budgeten och det moderata kommunalrådet Magnus Sjödin tvingades styra Sundsvall med en socialdemokratisk budget.

Kommunalrådet hoppade av

I februari 2013 gav han upp och kastade in handduken. Beskedet kom som en total överraskning för alla, och Lars Persson i dåvarande Folkpartiet fick ta över.

Ingrid Möller uteslöts senare ur Miljöpartiet och valde senare att bilda ett eget parti.

Jätteras för M

Väljarnas dom blev hård. I valet 2014 rasade Moderaterna 10 procentenheter medan S ökade kraftigt.

Det blev maktskifte, men Centerpartiet gled över till den andra sidan och har sedan dess varit med och styrt i Sundsvall tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Ett samarbete som alltså S gärna vill fortsätta, för trots att partiet fick hela 45 procent av rösterna i förra kommunalvalet, räds man nog effekterna lokalt av det dramatiska raset för partiet på riksnivå.

Tufft S-läge i regionen och på riksplanet

Dessutom har ju Socialdemokraterna i Sundsvall  att förhålla sig till partiets skrynkliga läge i regionen. S har haft en rejält tung tid i styret för regionen, landstinget, de senaste åren. 

Den heta debatten om sjukhusens framtid i länet har både orsakat ras i opinionen och splittrat partiet internt, en tydlig spricka mellan Ådalen och Medelpad med demonstrationer där socialdemokrater demonstrerade mot socialdemokratisk politik. Till på köpet i Ådalen, rörelsens hjärta.

Ett landstingsråd kom att avsättas, och hennes efterträdare skulle inte få förnyat förtroende. 

S i Sundsvall tänker nog att de behöver alla sina vänner efter valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet