I onsdags ställde sig en majoritet av riksdagen bakom regeringens lagändringsförslag som bland annat innebär att utländsk säkerhetstjänst från och med årsskiftet ska få direktåtkomst till personuppgifter som Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt (FRA) samlar in.
Detta om det anses behövas i samband med internationellt samarbete mot till exempel terrorism.
Dessutom tas kravet för att signalspaning endast får ske när det hotar Sverige eller svenska intressen bort. Beslutet kommer trots en dom från Europadomstolen från tidigare i våras.
Kritiken: ”Väldigt märkligt”
Domen slog fast att FRA-lagen på tre punkter strider mot Europakonventionen vad gäller skyddet för personers rätt till den personliga integriteten, varav en punkt är bristen i skyddet för den enskildes integritet när Sverige delar med sig av data till andra länder.
– Det är väldigt märkligt att man utökar den här lagen, innan man ens har åtgärdat de problem som Europadomstolen lyfter fram, säger Fredrik Bergman, chef på organisationen Centrum för rättvisa som drivit processen i Europadomstolen i 13 år.
Tidsfristen har gått ut
På torsdagen gav Utrikesdepartementet sitt svar om vilka åtgärder som har vidtagits till Europarådets ministerkommitté som övervakar att Europadomstolens domar verkställs.
Enligt UD har Sverige nu ”delvis” ändrat lagen i linje med vad rätten efterfrågat. Man pekar också på att regeringen lovat att tillsätta en utredning för att se över de övriga bristerna.
”I översynen bör bl.a. behovet av åtgärder med anledning av Europadomstolens avgörande ingå”, säger UD:s presstjänst i ett skriftligt svar till SVT Nyheter och tillägger att ett fortsatt analysarbete kring avgörandet pågår inom Regeringskansliet.
Men det räcker inte, menar Fredrik Bergman på Centrum för Rättvisa.
– Det är bra att man gjort lite, men man borde gjort mer på en gång. Man borde ha prioriterat att lösa problemen enligt Europadomstolens dom, i stället för att ge FRA utökade mandat att samla in ännu mer integritetskänsliga uppgifter, säger han.
– Samtidigt har man skjutit på framtiden att rätta till bristerna man identifierat. Det tycker jag visar på en bristande respekt för Europadomstolens dom.