• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och professor Martin Ingvar. Foto: TT

Utredare föreslår betyg från åk 4

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår i dag att betyg ska införas från årskurs 4. Utredaren förslår också att ett obligatoriskt bedömningsstöd införs i svenska och matematik.

Professor Martin Ingvar fick i mars i år uppdrag av regeringen att utreda förslaget om tidigare betyg med anledning av den svenska skolans allt sämre resultat i flera mätningar. På en presskonferens i dag i samband med att utredningen lämnades över presenterade Ingvar flera förslag för att nå bättre resultat varav ett är betyg redan från årskurs 4.

Tanken är att betygen ska införas 2016 eller 2017 och sättas en gång per läsår istället för en gång per termin som i högre åldrar.

Val 2014

– Sverige ligger på 38:e plats i Pisa-undersökningen. Vi måste lyfta resultaten i den svenska skolan. I den relativt betygsfria grundskolan som Sverige haft i 30 år har resultaten sjunkit betänkligt, kommenterar utbildningsminister Jan Björklund (FP) utredningen.

– I stort sett hela världen börjar med betyg tidigare än vad Sverige gör. De allra flesta ger betyg från första klass. Vårt grannland Finland ger från trean-fyran. Länder som ligger högt i Pisa börjar väldigt tidigt, säger Björklund.

Betygen bara en del

När förslaget presenterades av regeringen i våras fick det kritik såväl från skolan, forskare och oppositionen. Martin Ingvar går nu emot den linjen.

– Vi får ett system som kommer närmare OECD-standarden. Man får ett tydligare mål att sträva mot och dessutom bättre kommunikation mellan elever, föräldrar och skolan. Man blir tvungen som lärare att förtydliga egna bilden av vad som ska uppnås, säger Martin Ingvar.

Obligatoriskt bedömningsstöd

Ingvar påpekade dock att det inte finns något stöd för att betyg i sig är en lösning men att de är en del av, och stärker, den samlade bedömningskulturen som är viktig för skolans kvalitet.

Utredningen föreslår också att det ska införas ett gemensamt bedömningsstöd, utformat av Skolverket, som ska vara obligatoriskt att använda för svenska och matematik och att det ska finnas ett mål för läsning redan i årskurs 1. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet