Utredning: 5000 unga på väg in i kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 5 000 ungdomar i Sverige riskerar att dras in i kriminella nätverk. Myndigheternas insatser hittills får underkänt av regeringens utredare som föreslår nya åtgärder för unga i riskzonen.

-Insatserna har varit slumpartade, ryckiga och alldeles för sena, sade polismästaren i Stockholms län, Carin Götblad, när hon presenterade sin utredning på onsdagen.

De omkring 5 000 unga under 21 år, som enligt utredningen riskerar att hamna i en kriminell livsstil, har alla varit misstänkta för minst fem brott. Det handlar nästan uteslutande om pojkar som bor i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Av dem bedöms 1 200 finnas i Storstockholm, 600 i Storgöteborg och 400 i Stormalmö.

Kartläggning av unga

Utredningen föreslår att polis, socialtjänst och skola ska bilda sociala insatsgrupper i varje kommun, men även i utsatta områden. Insatsgrupperna ska kartlägga vilka unga som är i riskzoner. Några varningssignaler är om andra i familjen är kriminella och om skolfrånvaron är omfattande.

Socialtjänstsekretessen föreslås lättas upp så att socialsekreterarna, om de vill, får lämna ut mer uppgifter till polisen. Insatsgrupperna ska sedan, med föräldrarna, ta fram individuella handlingsplaner för de unga. Det kan handla till exempel om att utse stödpersoner och att ordna fritidsaktiviteter.

-Man kan tycka att detta redan finns i dag och att det är en självklarhet. Men så är det inte. Det finns öar av goda exempel, men det räcker inte, säger Götblad.

Hon tycker att bland annat skolan måste rycka upp sig när det gäller att ta itu med skolk. Utredningen föreslår också lokala poliskontor med fyra till sex poliser i yttre tjänst i alla socialt utsatta områden. I Stockholm finns i dag 27 sådana kontor.

Mot kriminella förebilder

Götblad vill även komma åt de ungas kriminella förebilder, brottslingar som framstår som framgångsrika genom att visa upp sig med fina bilar, dyra klockor och märkeskläder. Polisen föreslås få större möjligheter att omhänderta unga under 18 år som till exempel färdas i samma bil som kända kriminella och köra hem dem.

Kronofogden och Skatteverket uppmanas vara mer aktiva mot kriminella förebilder som oftast har stora skulder. Samtidigt föreslås en mer generell satsning på tonårspojkar i utsatta områden för att ge dem fritidsaktiviteter och yrkesträning. ”Projekt Pojke” bedöms kosta 75 miljoner kronor extra i statliga bidrag per år.

-Det finns en rad spännande förslag i detta, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

TT

Fakta: Utredningsförslag mot kriminella gäng

* Lättare för socialtjänsten att informera polisen om unga på glid

* Lättare för polis att omhänderta unga i kriminella miljöer

* Sociala insatsgrupper med polis, socialtjänst och skola i varje kommun

* Individuella handlingsplaner för varje ung människa på väg in i kriminella nätverk

* Varje polismyndighet ska ha föräldratelefon för oroliga föräldrar

* Nationell plan för att stoppa skolk

* Särskilda fängelseavdelningar för de som vill hoppa av kriminella gäng

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.