I det åtal som nu nystas upp vid Örebro tingsrätt förekommer en kriminalreporter på en svensk nyhetsredaktion i förundersökningsprotokollet. SVT Nyheter har tagit del av domstolshandlingarna. Foto: Pavel Koubek/TT

Utredningen visar: Reporter skickade pengar till gängkopplad kvinna

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som misstänks ha agerat drogkurir åt det kriminella nätverket Foxtrot greps i januari av polis. När hennes bankkonton granskades upptäcktes en insättning på 150 000 kronor av en kriminalreporter.

– Från och med i dag är reportern inte i tjänst, säger reporterns högsta chef till SVT.

Efter en spaningsinsats greps en kvinna i Örebro. Hon hade tidigare tvingats sluta sitt arbete på en säkerhetsanstalt efter att hon avslöjades ha en relation med en fånge. Denna gång misstänktes hon ha transporterat narkotika åt Foxtrotnätverket.

I förundersökningen, som Expressen var först att rapportera om och som även SVT tagit del av, förekommer en kriminalreporter på en svensk nyhetsredaktion.

Påstådd renovering

Kriminalreportern ska ha satt in 150 000 kronor på den gripna kvinnans konto. I meddelanderutan står det ”renovering”.

Enligt förundersökningen lämnade pengarna kontot genom transaktioner som inte går att koppla till en renovering.

”Betalningarna går i stället bland annat till att betala andras skulder och till större betalningar till spelbolag”, skriver polisen.

För Expressen uppger Örebropolisen att det ”finns i nuläget ingen anmälan om penningtvätt” gällande kriminalreporterns insättning.

Utreds internt

Reporterns högsta chef fick kännedom om polisutredningen först när Expressen ringde på torsdagen.

– Vi har suttit med reportern i dag och fått en förklaring. Vi har beslutat att från och med i dag är reportern inte i tjänst medan vi genomför en intern utredning, säger chefen till SVT.

SVT: Vad har ni fortfarande för frågor?

Vi måste få klarhet i vad som har hänt. Varför den här transaktionen har gjorts och varför reporterns namn förekommer i förundersökningen, säger chefen och fortsätter:

– Vad jag vet riktas ingen misstanke mot reportern från polisen.

Chefen vill inte gå in på vilken förklaring redaktionen fick från reportern. De ska först ta reda på mer.

Reportern själv uppger i ett sms till Expressen att den blev lurad: ”Pengarna skulle gå till en renovering som aldrig blev av.”

SVT har sökt reportern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.