Det var i mitten av december som coronaviruset började spridas i 11-miljoner-staden Wuhan, i centrala Kina. Sedan dess har drygt 17 000 människor konstaterats smittade och över 360 har avlidit, varav en utanför Kina.
Flera turistresmål drabbade
Det finns konstaterade fall av viruset i 25 länder, inklusive Sverige. Bland de drabbade länderna finns Thailand, Malaysia, Vietnam, Australien, Kambodja, USA och Frankrike (se faktaruta längst ner för fullständig lista), men i nuläget är det endast resor till Hubei-provinsen i Kina som Utrikesdepartementet avråder från.
– Den avrådan vi har i nuläget med anledning av coronaviruset, är Hubei-provinsen i Kina, men vi bevakar situationen noggrant, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.
UD: Läs på och gör bedömningen själv
Det är framför allt de lokala förutsättningarna som UD tittar på och bedömer.
– Det hur den lokala infrastrukturer påverkas av smittspridningen och hur våra egna möjligheter att ge konsulärt stöd ser ut, säger han.
Vare sig UD avråder från resor eller inte är det upp till resenärerna själva att avgöra om man vill resa eller inte. Det gäller såväl arbetsresor som semesterresor.
– Var påläst och ta del av vår reseinformation och vad Folkhälsomyndigheten och WHO säger. Följ händelseutvecklingen hela tiden, säger Erik Karlsson och tillägger att det även är viktigt att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.
”Ingen anledning att oroa sig”
I SVT:s Agenda under söndagen sa Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, att det är tveksamt om han skulle resa till Thailand, med tanke på det rådande läget med corona-viruset. En åsikt han utvecklar i telefon med SVT Nyheter under måndagen.
– Är man där får man njuta av det, ingen anledning att oroa sig, men däremot ska man tänka sig för. Det behöver inte vara själva smittan i sig som är problemet, utan oron i sig. Med tanke på hur utvecklingen ser ut skulle jag bli mer betänksam om det var en längre semester, men måste gå till sig själv. Situationen verkar ändras snabbt och det kan bli besvärligt att ta sig därifrån, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Enligt honom är det helt i sin ordning att UD inte utfärdat någon reseavrådan, med anledning av det rådande läget och han betonar också att det är viktigt att vara påläst och följa med i utvecklingen.
– Något av det svåraste som finns är riskbedömning. Det är lätt med facit i hand, otroligt svårt utan.
Risk att sjukvården blir ansträngd
Det är sjukvården han menar är den stora orosfaktorn, inte risken för att bli smittad.
– Blir man smittad utomlands får man uppsöka den vård som finns, men om man som svensk blir smittad finns det garanterat många i befolkningen som också är smittade, och då blir sjukvården ansträngd. Det är inte säkert att man kan översätta vården man får till svensk sjukvård, man kan inte förutsätta att det funkar på samma sätt.
Fakta: smittspridningen i världen
– 17 383 konstaterade fall per 3 februari 2020. Fallen har testats och konstaterats i laboratorium.
– 362 personer har avlidit; 362 i Kina och en i Filipinerna.
25 länder har konstaterade fall
Asien: Kina (17 220), Japan (20), Thailand (19), Singapor (18), Sydkorea (15), Taiwan (11), Malaysia (8), Vietnam (8), Förenade arabemiraten (5), Indien (2), Filipinerna (2), Kambodja (1), Nepal (1), och Sri Lanka (1).
Europe: Tyskland (10), Frankrike (6), Italien (2), Storbritannien (2), Ryssland (2), Finland (1), Spanien (1) och Sverige (1).
Nordamerika: USA (11) och Kanada (4).
Oceanien: Australien (12).Källa: ECDC