Folkhälsomyndigheten: ”Det är en grupp friska personer som inte är smittsamma”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är de svenskar som evakuerats från coronavirusdrabbade Hubeiprovinsen tillbaka i Sverige. Under resans gång har de kontrollerats flera gånger och enligt Folkhälsomyndigheten är de helt friska.

– De var friska när de gick på planet och de har inte fått några symptom eller feber på resan heller, så det är en grupp friska personer som kommer hem och som inte är smittsamma, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten bedömer risken som väldigt liten för att de svenskar som är på väg tillbaka till Sverige från Kina skulle vara smittade med coronaviruset.

Och när de väl anländer väntar 14 dagar av frivillig hemkarantän samt kontinuerlig kontakt med sjukvården.

Coronapandemin

– De har dessutom fått en lång lista på rekommendationer på hur de ska kontrollera sig under de här dagarna och om det händer olika saker vad de ska göra då, säger Anders Tegnell.

Loggbok och temperatur

Upplägget är att personerna ska föra en loggbok samt kontrollera temperaturen varje dag. Skulle de få några symptom så lyder instruktionerna att de ska ta kontakt med hälso- och sjukvården.

– Två veckor är en standard som rekommenderas internationellt och det är den vi följer. Och då har man med väldigt god marginal gått förbi alla möjliga inkubationstider, säger Anders Tegnell.

Smittas främst av sjuka

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns en risk att någon skulle kunna bli smittad under inkubationstiden vid enstaka fall, i sådana fall alldeles i slutet av den.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt och inget vi i normalt sett behöver ta hänsyn till. Det som däremot driver epidemin av coronaviruset är smitta från sjuka personer, säger Anders Tegnell.

Regeringen har klassat coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, men samtidigt bedöms risken för att det skulle spridas i Sverige som väldigt låg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet