• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brittiska medborgare som evakuerats från Kina landar på en militär flygbas utanför London. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer de svenskar som flygs hem från de virusdrabbade områdena troligen få frivillig karantän i sina hem. Foto: Adrian Dennis, TT/AFP

Frivillig karantän i hemmet för svenskar som flygs hem från Wuhan

Uppdaterad
Publicerad

De svenskar som befinner sig i kinesiska Wuhan som drabbats av coronaviruset rekommenderas att hålla sig hemma i två veckor efter att de kommit hem.

– En frivillig hemkarantän är en rimlig nivå att ligga på. Risken för smitta är extremt liten eftersom det är friska personer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det är ett 15-tal svenskar som befinner sig Hubeiprovinsen och som blivit erbjudna hjälp av svenska utrikesdepartementet med att lämna det coronavirusdrabbade området. 

Alla vill inte lämna, men de som gör det uppmanas till en så kallad frivillig hemkarantän under två veckors tid.

Coronapandemin

– Man håller sig hemma och minimerar därmed sociala kontakter. Det är helt möjligt att gå ut och gå, men kanske inte att man åker buss eller går till affären under den här perioden, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Låg risk i Sverige

Andra länder, som Sydkorea, har upprättat anläggningar där de som återvänder hålls i karantän, rapporterar Al Jazeera.

Men Folkhälsomyndigheten ser att risken är extremt låg för att smitta någon. Dels för att de som befinner sig där är helt friska, dels för att de kommer testas både innan och efter flygresan.

– Det betyder inte att vi ser risken på olika sätt, utan att vi har olika sätt att arbeta på, säger Anders Tegnell.

Under tiden som personerna ifråga befinner sig i hemkarantän kommer de att få ta temperaturen en gång om dagen samt ha kontinuerlig kontakt med sjukvården, berättar Anders Tegnell.

”Gäller att ha beredskap”

Folkhälsomyndigheten har hittills analyserat ett 20-tal prover som alla varit negativa. Risken för spridning i det svenska samhället betecknas som låg även om inte det går att helt utesluta att enstaka fall kan upptäckas även här.

Som en förberedelse har myndigheten gått ut med förfrågningar till mikrobiologilabb runt om i landet som kan analysera prover ifall mängden skulle öka.

– Det gäller att ha beredskap ifall det mot förmodan blir en pandemi, men vi är absolut inte där nu, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet