Linde presenterade nyheten att Utrikesdepartementet nu förstärker Sveriges ambassad i Teheran med en grupp erfarna tjänstepersoner.
– Vår högsta prioritet är nu att få delta i utredningarna, att se till att de omkomnas kvarlevor kommer hem, att personer som ska dit får visum och att anhöriga kompenseras, säger hon.
– Vi håller också nära kontakt med den koordineringsgrupp av utrikesministrarna för de länder som haft medborgare som förolyckats, som bildades på initiativ av Kanada och Sverige. Vi har hittills haft två telefonmöten, senast i går kväll.
Brev med ursäkt
Regeringen har ännu inte tagit ställning till om några sanktioner ska införas mot Iran, utan fokuserar i nuläget på utredningen, enligt Linde.
Hon berättar att hon på söndagsmorgonen fick en ”lång, lång text” från Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif där denne ber om ursäkt för nedskjutningen.
– Han försäkrar att utredningen ska bli fullständig och genomgripande, att man lyssnar på oss som har förolyckade personer, och att Iran framför allt ska stödja familjerna. Men det är ord, och nu gäller det att de följs av handling, säger Linde.
Spänt läge
Konferensen inleds samtidigt som ett spänt läge råder i Mellanöstern. Den 3 januari dödade USA den iranske generalen Qassem Soleimani i en drönarattack, och Iran hämnades med robotattacker mot amerikanska flygbaser i Irak.
Den 8 januari sköt Iran av misstag ned ett ukrainskt flygplan med 176 passagerare, och 17 personer hemmahörande i Sverige omkom.
Fakta: Folk och försvar
Folk och försvar är ett politiskt obundet förbund som har i uppgift att sprida kunskap och främja debatt om säkerhets- och försvarspolitik.
En gång om året arrangerar förbundet en rikskonferens i Sälen i Dalarna, då 300 deltagare samlas.
Sammanslutningen bildades i juni 1940 som Centralkommittén för det frivilliga försvarsarbetet (CFF).
Olika delar av försvaret och civilsamhället finns representerade, däribland politiska partier, fackförbund och föreningar.
Källa: folkochforsvar.se