Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson om Billströms besked. Foto: Claudio Bresciani/TT

Utrikesminister Tobias Billström avgår: ”Lämnar politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) lämnar både sin ministerpost och politiken helt efter två år i Tidöpartiernas regeringstid, det meddelar han på X.

”Det har inte varit ett enkelt beslut men något som jag har tänkt på och processat under en tid”, skriver han.

I inlägget skriver utrikesministern att han kommer att lämna politiken helt och därmed även sin riksdagsplats. Han skriver att beslutet inte har varit lätt att fatta och att han är stolt över de två åren i Ulf Kristerssons (M) regering.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister”, skriver han i ett inlägg på X på onsdagen.

Uppgifter: I konflikt med Ulf Kristersson

I inlägget skriver Billström att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Exakt varför utrikesministern väljer att lämna sin post just nu är oklart.

Enligt uppgifter till SVT har det funnits vissa samarbetssvårigheter mellan Ulf Kristersson och Billström, bland annat vad gäller tillsättningen av en ny kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet.

– De här uppgifterna dementeras stenhårt av både Kristerssons folk och Billströms folk. Man får kanske vara lite försiktig med de här uppgifterna, men det är mycket anmärkningsvärt att en utrikesminister väljer att avgå bara två år efter tillträdet, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Se hela SVT:s livesändning om Billströms avgång i efterhand här.

”Jag är bara 50 år”

Tobias Billström har tillbringat 25 år i politiken. Under sin politiska karriär har han, förutom utrikesminister, också varit migrationsminister i alliansregeringen. Vad han nu ska ägna sin tid åt nu är osäkert.

”Jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt”, skriver han.

– Generellt sett brukar de här personerna kunna fortsätta in i public affairs eller pr, om det blir så för Tobias Billström vet vi inte, säger SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm.

Statsministerns tack

Billström avslutar sitt inlägg med att tacka statsministern för förtroendet som gruppledare, del av partiledningen och utrikesminister.

Statsminister Ulf Kristersson gör detsamma – och passar på att lyfta utrikesministerns delaktighet i Natoanslutningen:

”Hela Sverige har Tobias Billström att tacka för mycket. Tills våra vägar möts igen önskar jag Tobias ett varmt lycka till”, skriver han i en kommentar till SVT.

SVT söker Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.