Peder Hyllengren välkomnar initiativet i stadsdelen Angered utanför Göteborg där man aktivt söker upp individer och återvändare och försöker närma sig dem. Han menar att arbetet mot extremismen mest handlar om ord och mindre av den typ av arbete som kommit igång i Angered.
– Jag tänker att det varit många förlorade år. Här kunde Sverige ha gjort mycket mer. Det har pratats mycket och det har skrivits mycket papper. Men det har skett väldigt lite i praktiken och det är därför utvecklingen nere på marken gått i helt fel riktning.
Inga konsekvenser
Peder Hyllengren ger säkerhetspolisen godkänt i de brottsbekämpande delarna. Men med dagens lagstiftning väntar sällan juridiska konsekvenser för återvändarna. Det var först i april förra året som det blev olagligt att resa och ansluta sig till en terrororganisation.
LÄS MER: Så ser terrorlagstiftningen ut
– För de flesta är det mer som att komma från en semesterresa. De hamnar i knät på kommunerna och då behöver kommunerna vara mer offensiva. Söka upp de här individerna och inte bara vänta på att bli kontaktade, för det sker väldigt sällan. Det handlar om samhällets säkerhet.
”Utvecklingen är oroande”
Även om IS så kallade kalifat i Syrien och Irak nu faller samman tycker Peder Hyllengren att utvecklingen är oroande.
LÄS MER: Lag mot terrorresor prövas i hovrätten
– Det är inte många variabler som pekar åt rätt håll när det gäller utvecklingen på det här området. Så det är klart att jag känner oro för vad som komma skall och risken för attentat.
Av de drygt 300 svenskar som beräknas ha rest till IS-kontrollerade områden har ungefär hälften återvänt. Innan offensiverna mot Mosul och Raqqa beräknades dödstalet till 50 bland IS-svenskarna. Uppgifter om vad som hänt det 80-tal svenskar som uppskattades befinna sig i Raqqa när offensiven inleddes är mycket knapphändiga.