Bettan Byvald är socialsekreterare i Angered. Foto: TT/SVT

Söker upp återvändande IS-krigare för samtal

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta kommuner i Sverige är beredskapen för att möta islamistisk extremism låg. Men i Angered utanför Göteborg går man mot strömmen. Det är också från Angered som flest svenskar rest för att ansluta sig till Islamiska staten, IS.

Det var först i april förra året som det blev olagligt att resa utomlands för att ansluta sig till en terrororganisation och de flesta som återvänt reste dessförinnan. Och det är upp till individen själv att att söka kontakt med kommunala myndigheter. Men i Angered söker man nu upp dem för samtal.

– Jag ser det som ett sätt att skydda lokalsamhället, skydda samhället. Att de här människorna på något sätt kommer in i samhället, att de inte utgör en fara. Vi ser ju att de kan ha en stark påverkan på andra grupper i lokalsamhället, säger Bettan Byvald, socialsekreterare i Angered

Socialsekreterare och polis

Samtalen sker i olika konstellationer, ofta en socialsekretare och en polis. Det kan röra sig både om återvändare och individer som radikaliserats.

Enligt Bettan Byvald har återvänderna varierande bakgrund.

LÄS MER: Så ser terrorlagstiftningen ut

– De har haft olika drivkrafter bakom att de rest och har levt väldigt olika liv där nere. De kommer också tillbaka till väldigt olika sammanhang.

Finns det något som förenar dem?

– De jag har mött säger att religionen har spelat väldigt liten roll i drivkraften för att åka. Och den har heller inte spelat så stor roll när de kommer hem. Alla jag träffat har åkt ifrån någonting som de har upplevt som negativt. De har haft en dålig livssituation.

LÄS MER: Nu förbjuds terrorresor

Hur blir det när de kommer hem ?

– De jag har träffat har varit väldigt isolerade. Några återgår till kriminalitet och fortsätter ett liv som de hade när de åkte. Det är ganska stor skillnad om man varit där i någon månad eller några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.