Nooshi Dadgostar (V) talar vid ett podium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nooshi Dadgostar (V) under sitt sommartal i Bältesspännarparken i Göteborg. Foto: Vänsterpartiet/Youtube

V: Inför maxtak i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill se ett maxtak för barngrupper i förskolan.

Partiet vill även se krav för antalet barn per vuxen.

– Det är så mycket som avgörs i förskolan. Tidigare regering och framförallt den här regeringen har prioriterat allt annat än förskolan, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar under en pressträff.

Tidigare har Vänsterpartiet inte velat se ett maxtak för grupper i förskolan. Nu föreslår dock paritet bindande tak och även kriterier för hur många vuxna per barn det ska finnas.

Enligt förslaget ska det vara max tolv barn i grupperna med barn under tre år och max 15 barn i grupperna med barn över tre år.

När det gäller vuxna ska kravet vara max tre barn per vuxen för de små barnen och max fem barn per vuxen i den äldre åldersgruppen.

– Det ställs i dag ganska höga krav på förskolan. Men det saknas så mycket resurser att det inte är seriöst och trovärdigt att det går att uppfylla de krav som finns. Över femtio procent av barngrupperna är större än Skolverket rekommenderar, säger Nooshi Dadgostar.

Partiet vill även se ett barnskötarlyft, som liknar det så kallade äldreomsorgslyften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.