VA-avgifter kan fördubblas – gamla reningsverk måste byggas om

Uppdaterad
Publicerad

Avgifterna för vatten och avlopp kommer att fördubblas under de kommande 20 åren för att klara av de enorma investeringar som väntar. Det anser branschföreningen Svenskt Vatten som har gått igenom behoven. Ju längre kommunerna väntar desto dyrare blir det.

Det är många obehagliga överraskningar som lär dyka upp när Sveriges kommuner nu måste börja det gigantiska arbetet att renovera landets vatten- och avloppsanläggningar. Det har Stockholm fått erfara. Arbetet med att bygga om reningsverket i Henriksdal har pågått i fem år. Det skulle ha varit klart om ett år, men enligt den senaste tidsplanen dröjer det ända fram till 2029 innan det är färdigbyggt.

Hittade asbestledning

Notan för bygget har stigit från 5,9 miljarder kronor till över nio miljarder kronor. Vad är det då som har hänt?

– Vi har till exempel hittat en asbestledning som låg ingjuten under golvet som vi var tvungna att sanera och ta bort, säger Stefan Rosengren, som är projektchef på Stockholm Vatten.

– Det är en mängd faktorer som har bidragit till att vi fått skaffa oss information under resans gång för att ta reda på alla delar som måste genomföras.

”Dyrare ju längre man väntar”

Ansvarigt borgarråd i Stockholm varnar nu resten av landet:

– Det är en utmaning som alla kommuner nu står inför då vi har ett behov av att uppgradera våra VA-nät, Vi har en utmaning i att öka reningen i våra avloppsverk och att se till att det vatten vi får i kranen är rent, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Och det kommer att bli dyrt.

– Självklart är det så att om vi inte har underhållit ett system under en lång tid särskilt mycket, då hittar du saker som du inte visste om från början när du börjar gräva, säger Pär Dalhielm som är vd för branschorganisationen Svenskt Vatten.

Han menar att det därför är naturligt att förvänta sig att projekten blir dyrare än vad man först tänkt.

– För oss är det en signal att det blir dyrare ju längre man väntar. Det är lika bra att börja nu, säger Pär Dalhielm.

Kommer höjas till det dubbla

Nu börjar sprickorna också synas i va-näten runt om i Sverige, där en stor del byggdes för 50 år sedan. Bara i januari rapporteras om vattenläckor i Östersund, Uppsala och Eksjö, och för höga klorhalter i Norsjö. Därför räknar branschföreningen Svenskt vatten med att investeringarna måste öka med 100 miljarder kronor under de närmaste 20 åren. Det innebär att taxor för en vanlig familj höjs från 400- 500 kronor i månaden till det dubbla.

– Man ska komma ihåg att utan vatten blir nog kostnaden ännu dyrare och större både miljömässigt, men också för att ha ett fungerande liv, Säger Pär Dalhielm.

Han kan inte uttala sig om vilka kommuner som får de högsta höjningarna, men varnar för att kommuner med under 50 000 invånare står för de största utmaningarna och att det gäller att stegvis höja tarifferna så att man slipper chockhöja avgifterna under ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.