Sveriges ekonomi kan påverkas av en långsam vaccinering. Det anser både Jan-Olof Jacke, vd på Svensk Näringsliv och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: SVT

Vaccinationstakten måste upp – svensk ekonomi kan hamna på efterkälken

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har varnat för förseningar i vaccinationsplanen. För svensk ekonomi kan en månads fördröjning av pandemin innebära en kostnad på 25 miljarder kronor, visar beräkningar från Riksbanken.

Flera av landets regioner har larmat om att vaccineringen tar längre tid än planerat eftersom Sverige fått färre doser än vad som först utlovats. I veckan sa Folkhälsomyndighetens enhetschef, Sören Andersson, att problem kring Astra Zenecas vaccin också väntas påverka vaccinationstakten i det första kvartalet.

– Det handlar om veckor snarare än dagar, säger Sören Andersson.

Coronapandemin

En månad med pandemin påverkar BNP, alltså de inkomster Sverige genererar, med 25 miljarder kronor i månaden, vilket motsvarar nästan en halv försvarsbudget. Det har Riksbanken kommit fram till att genom att jämföra sin prognos innan pandemin med hur det faktiskt blev.

”Sveriges ekonomi kan halka efter”

– Det får stora konsekvenser för dom som påverkas på arbetsmarknaden. Det påverkar också många unga, så det är många aspekter som ska in i det här, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Sverige är inte bäst i klassen vad gäller vaccinationstakt. Knappt två procent av befolkningen hade fått två doser i mitten av februari. I topp ligger Israel som betalade ett överpris för snabb tillgång till många vaccindoser och hade den 19 februari hunnit vaccinera över 30 procent av befolkningen.

Landets centralbank räknar med att Israels ekonomi växer med dryga sex procent i år med bibehållen vaccinationstakt, om takten avtar gör också tillväxten det, spår centralbanken. Svenskt näringsliv oroar sig för att Sveriges ekonomi kan halka efter om andra länder kan öppna upp sina ekonomier snabbare än oss.

En fördel att snabbt nå normalläge

– De länder som kommer till ett normalläge fortast kommer att ha en fördel och den fördelen tycker vi ska göra allt för att få i Sverige, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.

Både Annika Winsth och Jan-Olof Jacke efterlyser ett tydligare nationellt styre och en acceleration av vaccinationstakten.

– De ekonomiska värdena att satsa på överkapacitet i vaccineringen är väldigt små jämfört med vad det innebär att bli försenade för att vi inte har kapacitet, säger Jan-Olof Jacke.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om hur många som vaccinerats i Sverige och Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet