Vaccinpass väcker olika reaktioner hos de religiösa samfunden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut om att införa vaccinpass från den 1 december har väckt en del frågetecken bland de religiösa trossamfunden. Men också viss oro kring vad det kan innebära för religionsfriheten.

– Gudstjänst är något annat än att gå på en konsert eller ett idrottsevenemang, säger pastor Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd.

Under onsdagen kom beskedet: covidbevis införs den 1 december. De nya reglerna innebär att offentliga sammankomster med fler än 100 besökare inomhus måste kontrollera covidpass – eller följa restriktioner som ännu inte är framtagna av Folkhälsomyndigheten.

Det råder fortfarande oklarheter när det gäller hur detta påverkar trossamfund. Enligt FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell kan det bli aktuellt med hårdare restriktioner som begränsning av antalet personer per kvadratmeter.

”Blir jättesvårt för moskéer”

Sveriges kristna råd, SKR, är generellt positiva till vaccinpass men har tidigare varit kritiska till om det även skulle omfatta gudstjänster och religiösa sammankomster – något de står fast vid.

– Det är en för stor inskränkning i den grundlagsskyddade religionsfriheten, säger generaldirektör Sofia Camnerin.

– Att behöva legitimera sig, visa identitetshandlingar när man besöker en gudstjänst, är också en inskränkning i den personliga integriteten.

Mahmoud Khalfi, imam i Stockholms moské och talesperson i religiösa frågor hos Islamiska förbundet, säger till nyhetsbyrån TT att det kan bli svårt för dem att följa de nya reglerna och få fram tillräckligt med personal.

Många medlemmar besöker dagligen moskén, och varje fredag så många som 1 200 till 1 500 personer. Khalfi efterfrågar därför stöd från samhället, till exempel för att anlita vakter vid stora evenemang.

– För vår del skulle det behövas på fredagsböner vid inpassering. Det blir jättesvårt för moskéer att på egen hand implementera de här restriktionerna, säger han till TT.

Föredrar vaccinpass

Aron Verständig är ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige. Han håller med Sveriges kristna råd om att det innebär en viss inskränkning i religionsfriheten, men säger att man föredrar vaccinpass framför att behöva restriktioner likt de tidigare som gällde före den 29 september.

– Sen är det väldigt viktigt att man hela tiden omprövar och inte låter den här ordningen vara kvar längre än vad som är absolut nödvändigt.

Även Myndigheten till stöd för trossamfund, SST, har vädrat en oro kring vad reglerna kan innebära för religionsfriheten, inte minst för samfund med små lokaler eller många medlemmar.

– Vi får se hur avstegsmöjligheterna kommer att utformas men jag tycker att förslaget som är framtaget nu av regeringen verkar vara ganska välbalanserat, säger Isak Reichel, direktör för SST.

Socialministern svarar om vacinpass för trossamfund

I en kommentar till SVT Nyheter skriver Lena Hallengren (S):

Jag kan förstå oron som trossamfunden känner. Men syftet med förslaget är att förhindra att ovaccinerade samlas i större grupper och riskera att drabbas av svår sjukdom och död.

Om en kyrka eller annat trossamfund vill ta in ovaccinerade så kommer de kunna göra det utan restriktioner om antalet deltagare är mindre än 100 per tillfälle. Om de följer Folkhälsomyndighetens kommande föreskrifter om avstånd med mera kommer de att kunna ta in fler än 100 personer. De kommer också att kunna ta in fler än 100 personer om de istället väljer att besökarna ska visa vaccinationspass.

Det finns ett litet antal där vården bedömer att det är olämpligt med vaccination. De kommer att ha möjlighet att delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ändå, förutsatt att ett läkarintyg kan visas upp för att styrka detta, enligt förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.