Regeringen har gett i uppdrag till SST, myndigheten för stöd till trossamfund, att öka intresset bland församlingsmedlemmarna inför valet. Nu har tio valambassadörer från olika religiösa trossamfund utbildats för att sprida information om valet.
– Målet med det här är att alla verkligen ska veta hur viktigt det är att rösta, säger Asther Latouf, valambassadör för Antiokiska ortodoxoa kyrkan med sitt huvudsäte i Södertälje:
Hon har delat ut enkäter till sina församlingsmedlemmar och det har visat sig att många tror att de inte har rätt att rösta.
– Många visste inte om att de får vara med och rösta i det här valet. Många nya i Sverige har en idé av att man måste vara svensk medborgare för att rösta och det påverkar hur mycket de planerar att delta i kommunvalet, säger Asther Latouf.
Kravet på svenskt medborgarskap gäller bara inför riksdagsvalet, för att rösta i både kommun och landstingsval räcker det att vara över 18 år och folkbokförd i Sverige i minst tre år.
Behov av information
SVT var med när församlingsmedlemmar i Antiokiska kyrkan fick information inför valet och då efterfrågades just mer information.
– Jag tror de flesta har en missuppfattning om att man inte får rösta om man inte är medborgare i Sverige, det upptäckte jag var fel nu, säger Gerorge Madani, församlingmedlem i Antiokiska ortodoxa kyrkan.
– Jag tror också att det är viktigt att få mer information om partierna, det finns lite information och den är på svenska som inte alla förstår, säger Reham Aboud, församlingmedlem i Antiokiska ortodoxa kyrkan.
I klippet berättar Asther Latouf om vad hon ser som största utmaningen i Södertälje inför valet
Lågt valdeltagande i Södertälje
Här är kommunerna med lägst valdeltagande i kommunfullmäktigevalet 2014:
(procent bland röstberättigade)
Haparanda: 61 procent
Båstad: 64 procent
Eda: 69 procent
Botkyrka: 71 procent
Södertälje: 72 procent
Högst valdeltagande:
Lomma: 92 procent
Habo: 90 procent
Vellinge: 90 procent
Danderyd: 89 procent
Öckerö: 89 procent
Källa: SCB