Vilken mat och produkter som föräldrar väljer att ge till sina barn varierar mellan de nordiska länderna. Det visar en studie som Semper har gjort på 1.200 föräldrar med barn i åldrarna 4-18 månader.
Till exempel är ekologisk mat viktigast för svenska föräldrar medan man i Danmark ger högst andel hemlagad mat till barnen.
Viktigt med varierad mat
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att barnmat på burk eller hemlagat spelar mindre roll.
– Vi vill avdramatisera det här med mat eftersom många föräldrar är oroliga. Det viktiga är att äta varierad mat och inte sötsaker, säger hon.
Studien visar också att välling är betydligt mer populärt i Sverige än i de andra länderna.
Nackdelar med välling
Enligt Åsa Brugård Konde är välling och gröt, som har samma näringsinnehåll, ett bra mellanmål. Däremot ser hon nackdelar med välling på flaska.
– Om man ger välling i flaska finns risk att barnet överger bröstet tidigare än man vill. Att fortsätta länge med flaska är inte heller någon vits förutom att det är bekvämt, vi ser ingen fördel för barnet att suga i sig maten. Då är det bättre att ge gröt med sked eller välling i mugg.
Fakta: Så äter nordiska småbarn
Andel föräldrar (procent) som ger småbarnen välling minst en gång i veckan:
Sverige: 55
Danmark: 9
Finland: 6
Norge: 4
Andel föräldrar (procent) som ger hemlagad middag till sina barn:
Sverige: 49
Danmark: 82
Finland: 61
Norge: 61
Källa: Semper