Valmyndigheten: Förekommer felprickningar i varje val

Publicerad

Under dagen har SVT pratat med flera personer som har nekats att rösta när de anlänt till vallokalerna. Anledningen? De har redan prickats av. Enligt Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten, har detta hänt flera gånger tidigare.

– Det förekommer vid varje val, att man missat och prickat av på en felaktig rad, säger hon.

Ingella Arwidsson i Karlstad och Lasse Bjerdén i Göteborg är två av de personer som nekats röstning i samband med att de räckte över sina kuvert. På valsöndagen möttes båda av samma besked – de hade redan röstat enligt valförättarna.  

– Jag har inte röstat tidigare i år. Jag är både förbannad och frustrerad nu! säger Lasse.

Måste neka röstning

Frida Nowotny, valchef på Valnämnden i Göteborg, säger att man ser oerhört allvarligt på händelserna, men att man måste neka någon som redan blivit avprickad att rösta.  

– Undantaget är om vi kan göra en korrigering efter att ha försökt utreda vad som kan ha gått fel. Men då måste den andra väljare som felaktigt inte blivit avprickad hittas, säger hon.   

I Göteborg har minst tre liknande fall registrerats. Att det kan ske beror enligt henne på att systemet inte är hundraprocentigt och att mänskliga fel kan ske. Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten, delar Nowotnys bild och bekräftar att felet har förekommit flera gånger tidigare.

– Det förekommer vid varje val, att man missat och prickat av på en felaktig rad, säger hon.

Går att överklaga valresultatet – inte avprickningen

För att korrigera en avprickning i röstlängden måste det gå att säkerställa att denna är felaktig. Ifall en röstmottagare gör en felaktig avprickning och detta upptäcks strax efter ska en korrigering göras om väljaren som har prickats av finns kvar i lokalen eller direkt kan kallas tillbaka. Personalen i vallokalen har instruktioner för hur man ska agera när detta händer. 

– Det kan vara så att väljaren till och med är kvar i vallokalen. Då kan man göra vissa åtgärder och vidta rättelser, säger Anna Blomberg. 

Om man råkar ut för detta kan man i efterhand överklaga till Valprövningsnämnden.

– Man kan bara klaga på själva valresultatet, inte själva den felaktiga avprickningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.