En person observerar en datorskärm med en bild av två stridsflygplan som flyger bland moln. Den vänstra flygplanet är en klassisk jet, medan den högra har en modern och strömlinjeformad design. Skärmen är placerad på ett bord, och en hand håller en penna i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osynligt på radar, samarbete med drönare. Se hur Saab tänker sig framtidens stridsflyg för Sverige. Foto: SVT

Drönare central del i nästa generations stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Om 25 år ska stridsflyget JAS 39 Gripen ersättas med något helt nytt. Ett av de alternativ som ska utredas är om Saab ska utveckla något nytt.

SVT har besökt företaget för att se hur Saab tänker sig framtidens stridsflyg.

På Saab är det redan stor aktivitet med att ta fram nya förslag på hur framtidens, svenska, stridsflyg skulle kunna se ut. Mycket handlar om att kombinera bemannade plan med flera obemannade, förklarar Peter Nilsson, chef för Saabs affärsenhet Advanced Programs.

– Kanske ska man ha några som bara ska vara skenmål och bli nedskjutna, men som kanske hjälper så att man lyckas med sitt uppdrag.

Saab vill också satsa på det som kallas stealth, eller smygteknik, som gör att planet blir svårt att se på radar. Något som företaget tidigare inte gjort.

Beslut närmaste åren

Ett beslut om vilken väg Sverige ska ta när det gäller stridsflyg ska tas inom de närmaste åren. Att låta Saab utveckla och producera nästa modell är ett av alternativen.

Många andra länder håller samtidigt på med egna stridsflygsprojekt och det är inte självklart att ett nytt, svensk plan kan exporteras till andra.

Sverige fokus

För Saabs del är det Sverige som är fokus när det gäller stridsflyg. Planen är att det ska kunna bära sig ekonomiskt, även om inget annat land vill köpa.

– Det är en svår sport att sälja stridsflygplan. Vi ska nog inte utveckla flygplan om vi måste sälja dem till andra för att ha råd, säger Peter Nilsson, Saab Advanced Programs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.