• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En futuristisk flygplansmodell visar en aerodynamisk design med en mjukt formad kropp och breda vingar. I vänstra hörnet finns en nedräkningssekvens från 3 till 1. Bakgrunden är mörk för att framhäva modellens konturer och detaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenskt, utländskt eller ett samarbete? Här är de olika alternativen för framtidens stridsflyg. Foto: Saab

Vilket stridsflyg ska ersätta JAS? Missnöje med regeringens förslag

Publicerad

Det är dags för Sverige att bestämma vilket slags stridsflyg som ska ersätta JAS 39 Gripen. Men det finns olika politiska åsikter. Trots att Gripen väntas kunna vara i tjänst fram till minst 2050 börjar det bli ont om tid.

Att utveckla ett nytt stridsflygplan kan ta upp till 25 år. Det innebär att det börjar bli dags att fatta ett beslut om vilken väg Sverige ska gå.

Är det bäst att utveckla ett nytt, svenskt, stridsflyg, gå med i ett internationellt samarbete eller att köpa ett färdigt utländskt system? Det är de tre alternativ som regeringen vill utreda för att sedan fatta ett beslut senast år 2030.

Men både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är missnöjda med den här planen. Och båda partier anser att det brådskar.

Prioritera Sverige

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, håller med om att frågan behöver utredas, men att ett svenskt alternativ måste prioriteras.

– Avvecklar vi produktionen i Sverige, då avvecklar vi de svenska forskningsinsatserna och den svenska kompetensen, säger han.

Tidöpartiernas samarbete gäller inte för försvarsfrågor och Sverigedemokraterna vill inte lägga år på att utreda olika alternativ.

– För min del är det väldigt tydligt att det svenska alternativet är det bästa. Dels rent operativt, men även för det svenska samhället, säger Lars Wistedt, försvarspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Lägger eget förslag

Socialdemokraterna planerar att lägga fram ett eget förslag inför försvarsbeslutet i december när det gäller nästa generations stridsflygplan. Tillsammans med Sverigedemokraterna skulle de samla en majoritet i riksdagen.

– Vi kommer att lägga våra förslag och då får andra partier ta ställning till det, säger Peter Hultqvist (S).

Hur kommer det förslaget att se ut?

– Det får vi återkomma till.

Stora ekonomiska åtaganden

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger sig ändå ha gott hopp om att hitta en gemensam lösning över partigränserna till det nya försvarsbeslutet. I utredningen han vill tillsätta ska samtliga riksdagspartier kunna vara med.

– Det här är långsiktiga beslut, men det är också väldigt stora ekonomiska åtaganden. Då är det viktigt att man har ett bra beslutsunderlag och att man har en utredning i frågan, säger han.

Försvarsbeslutet 2024

Eftersom försvarsfrågan bör fattas i så stor enighet som möjligt förbereds beslutet först i försvarsberedningen, en samarbetsgrupp där riksdagsledamöter från alla partier ingår. Försvarsberedningens slutrapport kom i april. Därefter har bland annat Försvarsmakten lämnat synpunkter till regeringen, som sedan presenterade sitt förslag, proposition, i oktober.

Nu behandlas propositionen i riksdagens försvarsutskott och det nya försvarsbeslutet som gäller perioden för perioden 2025-2030 planeras att fattas av riksdagen i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.