Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 44.8 procent, medan regeringspartierna bara får 39.7 procent. S och Mp behöver V eller Fi för att bli större än allianspartierna.
Av de rödgröna är Socialdemokraterna störst med 31.1 procent, Miljöpartiet får 7.1 procent och Vänsterpartiet 6.6 procent. Det visar en prognos byggd på SVT:s Valu.
– Det tyder på att svenska folket vill ha en förändring, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).
– Vi hade såklart velat se ett bättre resultat för MP, men det ser ut som om det blir en rödgrön regering vilket är positivt, säger riksdagsledamot Maria Fehrm (MP).
Ras för Alliansen
Allianspartierna får tillsammans 39.7 procent, Moderaterna får 22.2 procent, ett tapp från valet 2010 med nästan 8 procentenheter. Centerpartiet blir näst största Alliansparti med 6.5 procent, Folkpartiet landar på 6.0 procent och Kristdemokraterna på 5.0 procent.
– Det är för tidigt att säga, men det ser ut som om det blir ett maktskifte. Vi har gjort en bra valrörelse, vi får se om det räcker hela vägen fram, säger Erik Ullenhag (FP).
– Det är en besvikelse, vi hade siktat högre än så här, säger partisekreterare Kent Persson (M).
SD fortsatt vågmästare
Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarroll, enligt Valu får partiet 10.5 procent, nästan en dubblering jämfört med det förra valet. SD är det parti som ökar mest jämfört med valet 2010, partiet blir tredje största i riksdagen om det här resultatet står sig. Notera att i EU-valet underskattade SVT:s Valu SD:s stöd kraftigt.
– Det ser väldigt positivt ut, särskilt eftersom vi brukar vara underskattade i sådana här mätningar, säger partisekreterare Björn Söder (SD).
Fi på gränsen
För Feministiskt initiativ är läget väldigt osäkert, partiet hamnar på 4.0 procent, precis på riksdagsspärren. Vid EU-valet överskattade SVT:s Valu Fi med ett par procentenheter.
– Det är nervöst, men också hoppfullt, Sissela Nordling Blanco, talesperson för Fi.
– Vi kan ännu inte veta om Fi är inne eller ute, säger statsvetaren Henric Ekengren Oskarsson.
Valu indikerar resultatet
12.909 väljare vid 95 vallokaler och 45 förtida röstningslokaler svarade på enkäten om hur de hade röstat i riksdagsvalet. Klockan åtta stängde vallokalerna, och SVT kan nu presentera de första resultaten från vår vallokalsundersökning, Valu. Svaren brukar ge en god indikation på hur valet har gått.
Fakta: Valu
- Enligt Valun var skolan den viktigaste frågan för väljarna. Efter skolfrågorna var det sjukvården och landets ekonomi som kom högst på listan. 36 procent av väljarna är så kallade partibytare, den högsta uppmätta siffran och mer än var tredje väljare bestämde sig sista veckan.
- Huvudsyftet är att ge analysunderlag för valkvällen och eftervalsdebatten. Vallokalsundersökningen kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna röstat som de gjort. Resultaten analyseras i SVT:s valvaka och på svt.se samtidigt som rösterna räknas.
- En vallokalsundersökning innebär i korthet att utvalda väljare får besvara en enkät på 35-40 frågor utanför röstningslokaler över hela landet.
- SVT:s vallokalsundersökning har genomförts sedan 1991 vid riksdagsval, EU-val och folkomröstningar.
- Valun är en undersökning av väljarnas åsikter och beteenden som görs utanför vallokalerna. Den kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna har röstat som de gjort.
- De som röstat fyller i en enkät med 35-40 frågor. Resultatet från Valun presenteras i SVT:s valvaka och på svt.se samtidigt som rösterna räknas.
- Vallokalsundersökningen brukar göras på ett 40-tal förtida röstningslokaler och omkring 90 vallokaler på själva valdagen. Valun kan användas inte bara att visa hur man röstat, utan också varför olika grupper röstar som de gör.
Valu: Resultat
- V – 6.6
- S – 31.1
- MP – 7.1
- C – 6.5
- FP – 6.0
- KD – 5.0
- M – 22.2
- SD – 10.5
- FI – 4.0
- Övriga – 1.0