I dag går tusentals svenskar runt med ovanliga namn. Det ovanliga är inte så ovanligt längre och det är sällsynt att ett namn får avslag från Skatteverket.
-Sen tycker vi väl att titlar som kommissarie, kapten och advokat är olämpliga som förnamn, säger Lars Tegenfeldt.
Att namnge sitt barn efter en svordom är inte att tänka på, eftersom namn som väcker anstöt eller kan innebära obehag för bäraren får avslag. Efternamn som liknar förnamn går inte heller för sig.
Enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån fick över 1.200 flickor och fler än 1.000 pojkar förra året tilltalsnamn eller stavningar av tilltalsnamn som inte tidigare förekommit hos befolkningen. Attrisia, Chelsiana, Delafina, Elensia och Friola var några av flicknamnen och Androny, Costian, Donior, Eminas samt Five var några nytillskott bland pojknamnen.
-Vi jobbar efter linjen att det ska vara enklare att bestämma mer själv och att det ska finnas större variation, säger Lars Tengenfeldt.
Evelina Pålsson/TT
Fakta: Så byter man namn
Inom tre månader efter att ett barn fötts ska vårdnadshavaren anmäla barnets förnamn till Skatteverket. Alla är dock inte nöjda med namnet som föräldrarna valt och vill Tequila i framtiden heta Anna kan hon byta genom att fylla i en blankett och göra en anmälan till myndigheten.
Ångrar man valet och vill byta igen är det dock till Patent- och registreringsverket man vänder sig.
För att bytet av tilltalsnamnet ska markeras i folkbokföringsregistret måste även Skatteverket skatteupplysning kontaktas.
Källa: Skatteverket (TT)