Vattenledningar i nybyggda hus kan ha brister. Foto: Nora Lorek, TT

Vanligt med bristfälliga vattenledningar i nya hus

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt med felaktiga rörinstallationer i nybyggda hus, menar flera experter som Plusredaktionen pratat med. Och det kan vara hälsofarligt och kosta mycket pengar.

Plusredaktionen berättar om brister i rörinstallationer i Henrys Landströms hus i Umeå. Enligt Boverket är det inte ovanligt.

– När det först är kallt och sen blir varmt, är typiskt för ärenden vi får in, säger Bertil Jönsson, civilingenjör på Boverket.

Plus granskar bostadsaffärer

“Får inte vara farligt”

Boverket gjorde förra året en utredning som visade att fel i nybyggda hus kostar miljardbelopp varje år. Och ett av de vanligaste felen handlade om läckande vattenrör.

På grund av bristerna i nybyggda hus har Boverket redan innan rapporten förtydligat reglerna för temperaturer i tappvatten, bland annat för att minska risken för spridning av legionellabakterier, som kan orsaka svåra lunginflammationer.

– Att transportera dricksvatten och varmvatten som man ska ha till sin personliga hygien får inte vara farligt, säger Bertil Jönsson.

Flera fall av dåliga rörinstallationer

Östen Edén, som är certifierad VVS-ingenjör, har kontrollerat lägenhetshuset på Sandåkern i Umeå där Henry Landström och hans grannar fått problem med vattnet. Han uppger att även han ofta ser bristfälliga rörinstallationer i nybyggda hus.

– Jag har några likande ärenden som på Sandåkern. Men det kan också handla om vattenledningar som är lagda i kalla utrymmen som fryser, säger Östen Edén.

Ökad energianvändning

Enligt en utredning av konsultföretaget WSP blir energiförbrukningen 7000 kwh mer per år jämfört med den föreskrivna rörisoleringen i Henry Landströms bostadsrättsförening. Och utredarna stöter ofta på dessa brister.

– Detta är tyvärr ett vanligt problem i branschen med konsekvenser såsom ökad energiförbrukning, ofrivillig uppvärmning av hus och av tappkallvatten med medförande risk för legionella, skriver Joel Näslund, gruppchef på WSP, i ett mejl till Plusredaktionen.

Boverket: Gör som i Norge

Enligt Bertil Jönsson på Boverket så borde man istället för att dra varmvatten genom hela husen som man gör i Sverige titta på hur man bygger i Norge.

– Där har ofta varje lägenhet en egen varmvattenberedare. Det är säkrare och bättre och man riskerar inte oavsiktlig uppvärmning av kallvattenledningar på samma sätt, säger han.

Fotnot: Riksbyggen som låtit bygga husen på Sandåkern i Umeå menar att rörinstallationerna är korrekta.

Följ Plusredaktionens pågående granskning av bostäder här – och tipsa reportern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet