En bilkö. Jeanette Hindenburg, trafiksäkerhetsexpert STR

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens tips för en säker sommarkörning. Foto: SVT

Vanligt med dödsolyckor i trafiken på sommaren

Publicerad

Sommaren är en ljus årstid – men samtidigt nattsvart när det kommer till antalet dödsfall i trafiken. Förra året dog 66 personer under sommarmånaderna.

– Det finns en förbättringspotential i hur folk beter sig i trafiken på sommaren, säger Jeanette Hindenburg, trafiksäkerhetsexpert.

Ännu har inte statistiken för juni 2024 släppts, men i maj var antalet omkomna i trafiken – 29 personer – lika många som i juni i fjol. Det enligt siffror från Transportstyrelsen. Juni var i sin tur den dödligaste trafikmånaden förra året.

Sommarmånaderna kantas vanligtvis av olyckor ute på vägarna. En anledning är helt enkelt att fler är ute och kör, säger Jeanette Hindenburg.

– Många tror att flest olyckor sker på vintern, men vi avstår mer från att köra när det är mörkt och kallt.

”Kör fortare eller tappar tålamodet”

Midsommarhelgen brukar vara extra olycksdrabbad eftersom det är många som ska iväg på olika firanden. Alkohol kan också vara inblandat. På midsommar i år dog tre personer i olyckor på vägar runtom i landet.

Men faran är inte över bara för att midsommar är det. Med semestern i full gång är det många som ska utforska och turista på nya platser, eller ta bilen till sommarstugan eller släkten.

Det blir alltså trängre på vägarna, och dessutom kan folks trafikbeteenden förändras i samband med semesterlunken.

– Folk beter sig lite knasigt. Man kanske får feeling och kör lite fortare efter att ha varit och solat och badat eller tappar tålamodet när man är ivrig att komma iväg på semestern, säger Jeanette Hindenburg.

Hennes bästa tips för att köra trafiksäkert är enkelt.

– Planera din resa och stressa inte, för då kan det gå på tok.

Se fler tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.