Vanligt med gifter i barnkläder

Uppdaterad
Publicerad

Farliga kemikalier har hittats i både barnkläder och barnskor från flera kända klädmärken, visar en rapport från Greenpeace.

I 76 av de 82 produkterna Greenpeace testat, barnkläder och -skor från kända märken, hittades minst en farlig kemikalie.

De kemikalier de letade efter var nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater, organiska tennföreningar, perflourerade ämnen (PFC), och antimon.

”En mardröm för föräldrar”

Flera av de ämnen som testades är kända för att störa hormonerna i kroppen, något som kan få effekter på både fortplantning och immunförsvar.

– För föräldrar som försöker handla giftfria kläder till sina barn är det här en mardröm. De farliga kemikalierna finns i såväl exklusiva lyxmärken som budgetkläder. Dessa gifter förorenar vattendrag och sprids över hela jorden. Klädföretagen måste sluta använda giftiga kemikalier och gå över till de miljömässigt bättre alternativ som redan finns i dag, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Inköpen gjordes i 25 olika länder och regioner över hela världen. Fyra plagg köptes i Sverige från Adidas, Burberry, H&M och Nike. Dessutom testades plagg från American Apparel, C&A, Disney, GAP, Li Ning, Primark, Puma och Uniqlo.

Klädföretag sagt sig velat minska kemikalier

Varje klädmärke som testades visade sig ha plagg som innehöll farliga kemikalier. En t-shirt innehöll bland annat elva procent ftalater.

Greenpeace säger till SVT att ytterligare ett stort problem med detta är att kemikalierna i slutändan släpps ut i våra vattendrag i slutändan.

18 klädföretag, bland annat H&M, har enligt Greenpeace gått med att försöka fasa ut all användning av farliga kemikalier i kläderna till 2020.

– Men vår undersökning visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra innan vi kan lita på att de kläder och skor vi köper till våra barn är giftfria, säger Annika Jacobson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.