Forskare: Extra vanligt med spelmissbruk bland elitfotbollsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Svensk elitfotboll är beroende av inkomster från de stora spelbolagen. Samtidigt är svenska elitfotbollspelare mer spelberoende än befolkningen i övrigt. Trots det försvarar Mats Enqvist, generalsekretare för Svensk Elitfotboll, sponsringen från spelbolag och säger att det ger mer pengar till förebyggande arbete och kontroll över spelarnas spelande.

Så här i januari kan det kännas långt till fotbollssäsongen, men en vinnare är redan klar – Svensk Elitfotboll – som ökar sponsorintäkterna från spelbranschen med många miljoner. Men samtidigt finns det förlorare på nära håll – elitspelare på herrsidan är en grupp som är överrepresenterade när det gäller spelmissbruk.

Svensk Elitfotbolls har en ny sponsor – Unibet som ersätter statliga Svenska Spel. Det nya avtalet ger 150 miljoner kronor om året till klubbarna i Allsvenskan och Superettan – en ökning med över 60 procent mer spelpengar.

Pengarna behövs

Mats Enquist som är generalsekreterare för Svensk Elitfotboll svarar tveklöst ja på frågan om fotbollen är spelberoende.

– Det har vi varit sedan 1934 med Svenska Spel och de närmaste tolv åren med Unibet. Det är ett viktigt tillskott till talang och ungdomssatsningar och klubbarnas finansiering säger Mats Enquist till SVT.

Då skulle ju allt var frid och fröjd – men många av förlorarna på spelandet finns just på fotbollsplanen

Elitspelare är närmare spelmissbruket

Maria Vinberg doktorand vid Karolinska Institutet i Stockholm forskar på spelares spelberoende. Hennes forskning visar på en kraftig överrepresentation av elitspelare bland spelmissbrukarna. När hon djupintervjuat elitspelare så handlar det mycket om ”prat om spel”:

– Det pratas mycket om vinster men nästan aldrig om förluster, säger Maria Vinberg på Karolinska Institutet.

Men Svensk Elitfotboll hävdar att det nya avtalet ger mer pengar till förebyggande arbete och kontroll över spelarnas spelande.

– I vår värld tror jag det är bättre att samverka med ett spelbolag och därmed komma åt resurser så att vi kan göra nytta. Annars bedrivs det här spelet långt ifrån oss och vi kan därmed inte påverka, säger Mats Enquist på Svensk Elitfotboll.

Dubbla stolar

Men det är ju det här med de dubbla budskapen – menar spelarnas representant:

– Om det är så att klubbarna och SEF (Svensk Elitfotboll reds anm.) ska informera om spelberoende är det ju svårt om de gör det med en Unibet-logga på bröstet, säger Magnus Erlingmark, Generalsekreterare i Spelarföreningen till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.