En folkomröstning om Sveriges eventuella framtid i Nato, det är ett krav som nu kommer från Vänsterpartiet, något som Ekot var först att rapportera om.
– Nato själva vill garantera att de länder som går med har en bred förankring i sin befolkning. Det här beslutet behöver svenska folket, det är de som kommer att bli utsatta för att till exempel skickas ut i krig, vara med och fatta. Det kan inte gå så här fort som det har gjort hittills, säger Dadgostar till SVT.
Om det blir ett ja i en folkomröstning, vad tänker du om det?
– Det kommer vi naturligtvis respektera. Det viktiga är att det finns en bred förankring i det som nu händer.
Partiet står fast vid sin hållning att Sverige inte bör gå med i Nato, något som bland annat grundar sig i att Nato har kärnvapen. Partiet anser också att ett inträde i Nato skulle innebära en större hotbild mot landet.
Vänsterpartiet är dock det enda partiet som i nuläget kräver en folkomröstning om ett Natomedlemskap, det efter att Sverigedemokraterna slopat sitt krav och omprövat sin linje.
Statsministern: ”Dålig idé”
På en pressträff under torsdagen fick statsministern frågan om Vänsterpartiets krav på en folkomröstning. Hon ställde sig då helt emot en sådan process.
– Jag tycker det är en dålig ide, av flera olika skäl. Det är en fråga som jag inte tycker lämpar sig för en folkomröstning, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Även utrikesministern Ann Linde (S) avvisar Vänsterpartiets krav om en folkomröstning:
– Säkerhetspolitiken beslutas av regeringen efter förankring i riksdagen och just denna fråga är sällsynt illa vald för en folkomröstning. De flesta Natoländer har inte haft det, säger Ann Linde till journalister i riksdagen tidigare i dag.
Moderaterna har tidigare meddelat att det krävs en rejäl demokratisk förankring för ett beslut om Natofrågan. Ulf Kristersson säger till TT att de däremot inte håller med Vänsterpartiet om att en sådan förankring bör ske med en folkomröstning, utan att den kan ske med stöd i riksdagen.