Rossana Dinamarca slutade polisanmäla hot och trakasserier efter ett telefonsamtal mitt i natten när hon var aktiv i Ung Vänster i hemstaden Trollhättan.
– De sade att det var bäst för mig att öppna dörren, annars skulle de slå sig in och knulla mig med sina basebollträn. Polisen sade att jag var en offentlig person och att jag fick räkna med att sådant här skulle hända, säger hon.
Men när hon såg SVT:s Uppdrag Gransknings program om näthat mot kvinnor för några år sedan beslutade hon sig för att det var dags att börja prata öppet om sina erfarenheter. Samtidigt började hon polisanmäla.
– Polisen ger alltid rådet att inte prata om det, för att det kommer att göra saken värre, men jag har inte märkt någon skillnad.
Två personer fällda
Hon har en hög av brev med nedlagda förundersökningar, men har lyckats få två personer fällda för brott. En man dömdes till tre månaders fängelse för sexuella ofredanden efter att ha ringt och skickat sms med sexuellt innehåll under flera månaders tid.
– Det var ganska grova saker som han ville göra med mig. Han sade saker som att han skulle kissa i min mun.
En kvinna dömdes till rättspsykiatrisk vård efter dödshot via Facebook.
– Hon beskrev olika sätt som jag skulle dö på. Jag skulle pålas, hon skulle skära upp mig och göra som Hitler gjort. Hon skickade IS-bilder (terrorgruppen reds. anm.) med avhuggna huvuden för att illustrera vad hon ville göra.
Rossana Dinamarca anser att trycket på polisen har ökat sedan fler började prata öppet om hatet.
– Lagstiftningen är densamma, men nu är vi så många som pratar om det här att de har tvingats prioritera brotten.
Leder till självcensur
Samtidigt fortsätter hoten och hatet att strömma in via Facebook. Ibland undviker hon att ge sig in i debatter eftersom hon inte orkar med ”all skit” efteråt.
– Om jag som suttit i riksdagen i 15 år börjar med självcensur, hur ska då unga känna sig? De kanske aldrig vågar ge sig in i en debatt.