Den senaste tiden har Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland meddelat att man stoppar eller fryser all pågående vapenexport till Saudiarabien och vissa även Förenade Arabemiraten, som båda gav sig in i kriget för flera år sedan.
Men från den svenska regeringen är det tyst. Och varken utrikesministern eller justitieministern vill bli intervjuade av SVT om varför.
Men frågan skär rakt igenom partiblocken visar SVT:s enkät. S, C, M och SD vill inte att Sverige ska stoppa all vapenexport till länderna i kriget.
Det vill däremot V, MP, och så deras politiska motståndare KD.
”Med tanke på mordet på Jamal Khashoggi och inblandningen i det fasansfulla kriget i Jemen kan vapenexporten inte fortgå som om ingenting har hänt. Sverige bör följa bland andra Tysklands exempel och markera”, skriver Kristdemokraterna i sitt svar.
Men S pekar på att vapenexporten är viktig för Sverige och för att det svenska försvaret ska kunna få krigsmateriel.
– Om svensk vapenexport ska fungera och vara trovärdig behöver olika köpare veta att det är beständigt, att de inte bara får köpa grejerna utan också har reservdelar så att systemen fungerar, säger Kenneth G Forslund (S)
Pansarrobot och övervakningsflyg
Sverige har tidigare sålt pansarvärnsroboten Bill 2 till Saudiarabien och övervakningssystemet Erieye till både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. 2015 sa dock Sverige upp samarbetsavtalet med Saudiarabien, och sedan dess har inte några nya exportavtal slutits. Tidigare i år skärptes också vapenexportlagen så att det ska bli svårare – men inte förbjudet – att exportera till länder som har grava brister när det gäller demokrati.
Men följdleveranser, till exempel reservdelar och service, kan fortsätta, i vissa fall i tiotals år till. Och Förenade Arabemiraten väntar på leveranser för tio miljarder av plan med Saabs nya övervakningssystem Globaleye, plan som redan har utförseltillstånden klara.
I Sverige är det Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, som godkänner enskilda affärer, inte regeringen direkt. Det som krävs för att ISP ska stoppa exporten generellt, eller följdleveranser, är till exempel internationella vapenembargon, enligt ISP. Eller att de svenska politikerna agerar, och eventuellt ändrar lagstiftningen.
Reservdelar
De partier som vill stoppa all vapenexport till länderna, alltså V, MP och KD, är också beredda att diskutera ändrad lagstiftning om det behövs.
– Det lilla som säljs till Saudiarabien i dag är reservdelar till sådant vi har levererat tidigare. Det finns ingen anledning att ändra hela lagstiftningen på grund av det, säger däremot Kenneth G Forslund (S), vice ordförande i utrikesutskottet.
Flera av partierna som inte vill ha totalstopp för krigsmaterielexport till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten hänvisar också till att man hellre ser och/eller arbetar för ett embargo på EU-nivå.
Pieter Wezeman, forskare i vapenhandel på Stockholm International Peace Research Institute, anser dock att ett sådant embargo är osannolikt.
– För finns vissa länder, som Frankrike och Storbritannien, är det viktigt att sälja vapen till Mellanöstern, och särskilt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, av både ekonomiska och strategiska skäl, säger han.