Vapnet som förändrade kriget i Ukraina – nu på svenska militärens önskelista

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska raketartilleriet ritade om spelplanen i Ukraina. Ryska högkvarter, ammunitionsdepåer och broar kunde skjutas sönder. Nu står det högt upp på svenska försvarets önskelista.

Raketartilleriet Himars, som Ukraina fick av USA i början av sommaren, visade sig bli en storvinst för det angripna landet.

– Det är en game changer, konstaterar Rein Pella, lärare på försvarshögskolan och artillerist.

Det befintliga artilleriet i Ukraina kunde skjuta 20-30 kilometer. Nu kunde man skjuta upp till 85 kilometer. Det här drabbade Ryssland hårt genom att transporter med mat och ammunition fick mycket svårt att komma fram. 

– Det slog sönder hela den ryska logistiken, säger Rein Pella.

Annan ammunition

Det finns dessutom en annan typ av ammunition som gör att raketartilleriet kan skjuta upp till 300 kilometer. Men det här har inte Ukraina fått.

– Den har USA inte velat leverera för man är rädd att Ukraina ska bekämpa mål inne i Ryssland och eskalera konflikten.

Sverige – och flera andra länder – har nu fått upp ögonen för vapnet. Ett raketartilleri med kapacitet att skjuta med precision upp till 300 kilometer står nu högt upp på ÖB:s önskelista. 

Enligt Rein Pella skulle ett sådant vapen skulle förändra en stor del av det svenska försvaret.

– Det är en helt ny förmåga som vi inte har idag.

Artilleri

Artilleri är tyngre vapen och kan laddas med olika slags granater, beroende på vad man vill träffa.

Vanligt artilleri med ett eldrör, som svenska Archer, kan skjuta 35 kilometer. Upp till 50 kilometer med speciell ammunition.

Ett raketartilleri har flera eldrör bredvid varandra och kan skjuta flera raketer i snabb följd.

M142 Himars, High Mobility Artillery Rocket System, är ett amerikanskt raketartilleri med extra lång räckvidd, upp till 300 kilometer. Andra liknande system tillverkas även av Israel och Sydkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.