Totalt är det drygt 6 000 riksdagskandidater, 12 000 landstingskandidater och 52 000 kommunkandidater från samtliga partier som har granskats, skriver Expressen.
I granskningen har de fokuserat på de kandidater som ha gjort mer än att exempelvis ha synts vid högerextrema och nazistiska demonstationer. Politikerna ska, enligt tidningen, har en djupare förankring i den nazistiska miljön genom medlemskap i nazistiska organisationer eller spridit sådan propaganda.
Förstod inte åsikterna
Av de sju politikerna som presenteras i artikeln kandiderar samtliga för Sverigedemokraterna. Bland dem finns 40-årige Morgan Scammel från Gnosjö som i början 00-talet var medlem i NSF.
– Det var mer polare och grejer. Man tänkte ”wow, det är lite häftigt”. Men man förstod inte vad det innebar i helheten, säger han till Expressen.
SVT får tag på Scammel under onsdagsförmiddagen och han kommenterar då sitt medlemskap såhär:
– När det hade gått ett halvår fick jag hem någon tidning och när jag läste förstod jag att det inte var några åsikter som jag stod för.
”Har inte känt mig skyldig”
Sverigedemokraterna i Gnosjö menar att detta var något som de inte visste om. Nu påbörjas därför en medlemsutredning av Scammel. Han ska enligt SD:s ledamot i Gnosjö kommunfullmäktige, Eric Westroth, inte ha sagt eller visat något på att han varit medlem i NSF när han granskades innan han kom med på vallistan.
– Det hade ju varit bättre om han kommit fram med det tidigare, säger Westroth.
Scammel medger själv att han inte tänkte på att han skulle säga det.
– Jag har inte känt mig skyldig, för jag är inte nazist eller rasist, säger han till SVT.
Han har tidigare funderat på om han skulle satsa högre med politiken, än kommunen, men tror att det kan föra med sig problem.
– Stämpeln kommer ju alltid finnas kvar, säger Morgan Scammel.