Ca 10.600 personer mellan 16 och 69 år har tillfrågats om sitt pensions- sparande. Av dem sade 23 procent att de inte alls sparar till pensionen. Av dem som sparar väljer de flesta en pensionsförsäkring eller fonder.
Resultatet är anmärkningsvärt, menar Mats Wester, placeringsexpert på Läns- försäkringar. -Jag tror att de flesta kommer att få svårt att klara sig på 60 procent av sin lön, säger han.
Kan få klara sig på halva lönen
Med det nya pensionssystemet kan det vara svårt att förutsäga hur hög pensionen kommer bli. Det beror på hur räntor och aktier utvecklas i framtiden. Westers uppskattning är dock att de som går i pension om tio till 15 år med både den allmänna pensionen och tjänstepensionen inräknad kommer att få klara sig på mellan 50 och 60 procent av lönen.
”Börja inte spara för tidigt”
Det kan vara lämpligt att vänja sig vid att spara när man får sitt första jobb, men att binda pengarna kan man vänta med tills man är 30-35 år, anser Wester.
-En del börjar redan vid 18-19 års ålder, men binder man upp sina pengar då så kan man tvingas ta större lån till exempelvis en lägenhet. Börjar man pensionsspara tidigare bör man välja en sparform där man kan göra uppehåll, till exempel under de år man skaffar barn och hus och har sämre ekonomi, säger Wester.
Pension från tre håll
Från och med 1999 består lagstadgade, allmänna pensionen av två delar som bygger på inkomsten under hela livet: inkomstpension och premiepension.
Den som är anställd får också en tjänstepension, ibland även kallad avtalspension. Den bygger på ett avtal mellan arbetsmarknadens parter
och innebär att man får ut en viss del av sin lön som pension. Som tumregel brukar man säga att tjänstepensionen i allmänhet uppgår till
cirka tio procent av lönen.
De flesta har även ett privat pensionssparande. Det kan exempelvis vara en traditionell pensionsförsäkring eller en fondförsäkring.
TT