Nadia Murad Basee Taha under presskonferensen. Foto: SVT

Var sexslav hos IS – nu besöker hon Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Yazidiska Nadia Murad Basee Taha hölls som sexslav hos IS i flera månader innan hon lyckades fly. I sin kamp för våldtagna kvinnor kommer hon till Stockholm för att möta utrikesminister Margot Wallström.

Den 21-åriga Nadia Murad Basee Taha tillfångatogs av terrorgruppen IS i augusti 2014. Då fördes hon i buss till den irakiska staden Mosul tillsammans med 150 andra yazidiska familjer. I tre månader var hon sedan sexslav åt IS-soldaterna innan hon lyckades fly. I ett känslosamt tal berättade hon i december förra året om fångenskapen inför FN:s säkerhetsråd.

– De förnedrade och förgrep sig på oss. I en enda byggnad fanns tusentals familjer och barn som de gav bort som gåvor, berättade hon inför säkerhetsrådets medlemmar som flera rördes till tårar.

En IS-medlem tog Nadia och försökte tvinga henne att konvertera till islam och sa att han skulle gifta sig med henne.

– Den natten slog han mig och tvingade av mig kläderna. Han låste in mig naken i ett rum med flera vakter. De våldförde sig på mig tills jag svimmade.

”Gör er av med IS”

Nadia försökte fly men blev stoppad av vakterna och torterades.

– Jag försökte rymma men blev tillfångatagen. Som straff fick vem som helst gå in och våldta mig i ett rum, säger hon i Stockholm under måndagen.

Efter sina upplevelser har hon arbetat för att uppmärksamma IS våldförande på kvinnor. Nu är hon inbjuden av Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime för att träffa Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Organisationen arbetar mot hedersvåld och för att Sverige ska bli en fristad för våldtagna och bortförda flickor.

Nadia Murad Basee Tahas tal i Säkerhetsrådet fick stor uppmärksamhet och hennes budskap till FN var tydligt.

– Jag ber er, gör er av med IS. Jag har sett vad de gör mot pojkar och flickor. Jag fick genomlida detta på grund av IS. De måste ställas inför rätta så att kvinnor och barn kan leva i fred i Syrien, Irak, Nigeria och Somalia, överallt. Brotten måste upphöra i dag.

Talet möttes av applåder från Säkerhetsrådet.

– Jag har varit på många sammanträden med rådet och vi applåderar inte. Men vi applåderar för en otrolig ung kvinna, sa USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Ber Sverige om stöd

Under presskonferensen i Stockholm berättar hon varför hon befinner sig i Sverige.

– Jag är här för att få stöd av svenska regeringen. Jag vill hjälpa de andra kvinnorna som befinner sig i liknande situation som jag befunnit mig i.

Hon är betonar att det är viktigt för henne att de som är kvar som slavar får hjälp.

– Det som jag har varit med upplever många andra kvinnor just nu. För mig är det viktigt att kunna hjälpa dessa kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.