Regeringen arbetar allt mer aktivt för att slå ner på brottsligheten. Bland annat vill man försvåra att företag används som brottsverktyg.
Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten liknar företagen utan revisor vid ”en hemlig krets”.
– Den enda som kan få tillträde till den här hemliga kretsen, vad som händer på bankkonton, om det alls finns en verksamhet i bokföringen, är revisorn, säger Thomas Hertz.
SVT har granskat om restaurangbranschen följer lagen och har en revisor. Enligt Thomas Hertz är just restauranger och barer en riskbransch med mycket svarta pengar i omlopp.
SVT:s granskning visar att 4 734 restauranger och barer är skyldiga att ha revisor enligt lagens storlekskriterier, men av dem saknar 830 en revisor. Det motsvarar var sjätte revisorspliktigt företag i restaurangbranschen. Dessa företag omsatte sammanlagt 4,3 miljarder kronor år 2022.
Finns ingen myndighet som kontrollerar revisorsplikten
Branschföreningen Visita ger ett skriftligt svar till SVT där de inte vill spekulera i orsaker men:
”… uppenbarligen så saknas kontrollfunktioner för att kunna följa upp att lagar och regler efterföljs.”
I somras lämnades en utredning till regeringen för att öka Bolagsverkets kontroll för att förhindra att företag används som brottsverktyg.
Frågan om kontroll av revisorsplikt ansågs dock inte vara ett problem, men utredningen konstaterade att det inte fanns någon myndighet som kontrollerar revisorsplikten.
– Det ansvaret ligger på bolagen själva, säger Inga Otmalm, chef för Bolagsverket.
Men lagstiftningen säger att just Bolagsverket till och med ska likvidera företag som inte lever upp till sina skyldigheter, samtidigt som de alltså inte granskar att det också finns en revisor där det ska finnas en sådan.
– Vi har inte uppdraget idag att kontrollera om man lyder under revisionsplikten eller inte, säger Inga Otmalm.
Så gjorde SVT granskningen
Enligt lag (Aktiebolagslag (2005:551), 9 kap. 1 §) ska företaget ha en godkänd eller auktoriserad revisor om det når upp till minst två av följande gränsvärden för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren:
1. Fler än 3 anställda i medeltal.
2. Mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning (tillgångar)
3. Mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning
Två av kriterierna ska vara uppfyllda två år i rad och det ska röra sig om samma två kriterier.
Nystartade företag kan vara utan revisor de två första åren. Även dotterbolag som ingår i koncerner omfattas av kriterierna.
SVT hämtade uppgifter ur företagsdatabasen Retriever på samtliga 14 598 aktiva aktiebolag i bar- och restaurangbranschen.
Vi rensade bort företag bort som saknade årsredovisning något av åren 2020, 2021 eller 2022. Då återstod 9 165 företag.
Av dem återstod 4 734 företag som var skyldiga att ha en revisor för räkenskapsåret 2022, enligt kriterierna.
Av dessa saknade 830 företag revisor. Det innebär att 17,5 procent av de revisorspliktiga företagen saknade revisor.