Vårdchefens testkritik: ”Ryckiga rekommendationer”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade spridningen av coronaviruset har lett till högt tryck på landets provtagningscentraler. I Uppsala är behovet så stort att testerna inte räcker till, och regionen kraftsamlar nu för att skala upp verksamheten.

– Vi springer allt vi kan för att hinna ikapp, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

Att testerna inte räcker till beror till stor del på att behovet ökat så snabbt, enligt Köhler. Något som i sin tur beror på att vintern utgör en högsäsong för sjukdomar överlag.

– Vi har både vanliga förkylningsvirus, influensan och covid-19 att hantera samtidigt. Sedan sprids det en oro kring utvecklingen i våra grannländer, och det skapar också ett behov.

Köhler pekar också på Folkhälsomyndighetens rekommendationer som bidragande till problemen. Tidigare i höstas meddelade myndigheten att dubbelvaccinerade inte behövde testa sig för covid-19, ett råd som sedan drogs tillbaka.

– Det har varit en viss ryckighet i de ändrade rekommendationerna. Vi har stor förståelse för att man måste ändra dem, men när det gäller provtagning var det olyckligt att det kom vid fel tillfälle. Vi gick ner när vi egentligen kanske borde ha gått upp.

”Risk att vi inte bryter smittkedjorna”

Regionen arbetar nu för att trappa upp provtagningen. Den senaste tiden har antalet tester per vecka gått från 3 000 till 14 000, enligt Köhler. Han räknar med regionen ska kunna möta efterfrågan i slutet av veckan, men så länge testerna inte räcker till finns en risk för svåra konsekvenser, menar Köhler.

– Får man inte ett prov så blir man begränsad, eftersom man måste vänta på ett provsvar innan man kan börja leva som vanligt igen. Har man symptom så ska man inte röra sig i samhället utan hålla sig isolerad tills man vet vad det är för någonting.

Kan det också finnas en risk att smittade rör sig ute i väntan på ett test?

– Absolut, den risken finns också, att vi inte bryter smittkedjorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.