Foto: TT

Vårdgarantin missas vid hälften av alla operationer

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av patienterna som väntar på operation på Sahlgrenska får vänta längre än vårdgarantin på 90 dagar. Patienter med endometrios tillhör de som får vänta länge.

– Väntetiden är 8–10 månader, säger Lotta Wassén, verksamhetschef för gynekologi på Sahlgrenska.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Anna Palm från Göteborg som har stora besvär av sin endometrios. Hon står i kö för operation och har hittills väntat tio månader, utan att få besked om en tid. Enligt verksamhetschefen på Kvinnokliniken är det så det ser ut för patientgruppen med endometrios.

– Till operation klarar vi inte vårdgarantin för i princip någon om man inte får akuta besvär som måste åtgärdas, säger verksamhetschef Lotta Wassén på Kvinnokliniken.

Val 2018 – #dinröst

I dagsläget får patienter med endometrios räkna med att vänta 8–10 månader på operation. Den största orsaken är personalbrist.

– Väntetiden till operation beror på bristande operationskapacitet, en nationell brist på narkos- och operationssjuksköterskor och på narkosläkare, säger Lotta Wassén.

Gallsten och ljumskbråck får vänta

Det långa operationsköerna är inte unikt för just Kvinnoklinken, utan ett stort problem för hela Sahlgrenska Universitetssjukh

Hans Lönroth säger att Sahlgrenska i dag inte klarar av att leva upp till vårdgarantin vid hälften av alla operationer. Foto: Sahlgrenska Universitets sjukhuset

us. Hälften av alla patienter som ska opereras får i dagsläget vänta längre än vårdgarantin, enligt Hans Lönnroth, områdeschef på Sahlgrenska.

– Den mest prioriterade vården, de med cancer eller stora skador, får inte trängas undan. De som inte har livshotande problem hamnar längre bak i kön, säger Hans Lönroth.

Stort glapp

Förutom endometriospatienter så tillhör även patienter med gallsten och ljumskbråck de som får vänta längst på operationstid.

Under 2018 räknar Sahlgrenska med att kunna hantera knappt 30.000 operationer. Men behovet är långt större.

– Jag skulle skatta gapet till vad vi skulle behöva göra till 5.000–6.000 operationer. Då återstår att se om det finns privata vårdgivare som kan ta detta, säger Hans Lönroth, områdeschef Sahlgrenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet